Στοίχημα για την κυβέρνηση η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Άμεσα ξεκινά η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την DG COMP.

Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο και η διαδικασία της απόσχισης από τη ΔΕΗ να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

Ήδη η ΓΕΝΟΠ

και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην πώληση των τεσσάρων μονάδων. Σήμερα διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Φλώρινα και στις 6 Δεκεμβρίου στη Μεγαλόπολη.

Βάσει της συμφωνίας, έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.

Κρίσιμο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτών κάτι που θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του πολύπλοκου αυτού εγχειρήματος. Πάντως εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απανθρακοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα