Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα ελληνικά ονόματα στις λίστες των Paradise Papers

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

Στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Κατά συνέπεια, όπως στις υπόλοιπες μεγάλες λίστες, έτσι και στα Paradise Papers

θα δοθεί προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.

Τα ελληνικά ονόματα

Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby, που ήρθαν στο φως μέσω των Paradise Papers. Σύμφωνα με το Έθνος, το ελληνικό μέσο που συμμετείχε στην παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα, μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας. Ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές και στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν offshore της Μάλτας.

Με ένα βίντεο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις των Paradise Papers. Όπως λέει, η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ,και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους

Η αντίδραση των κομμάτων

«Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα», τονίζει η ΝΔ, ζητώντας «να ξεκαθαρίσει ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και να οδηγηθούν το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της. Να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Να κάνει αυστηρούς ελέγχους και όσοι εμπλέκονται σε ζητήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Παύλος Χρηστίδης.

«Η υπόθεση των Paradise Papers είναι μία ακόμα απόδειξη της σήψης και της αδικίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και της τεράστιας υποκρισίας κυβερνήσεων και κομμάτων. […] Αποδεικνύεται επίσης ο τεράστιος πλούτος που βγαίνει μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων», σχολίασε το ΚΚΕ. Μάλιστα εκτίμησε ότι «οι αποκαλύψεις δημοσιοποιούνται αυτή την περίοδο, δείχνει και τους οξύτατους ανταγωνισμούς καπιταλιστικών κέντρων, όπου ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα».

«Ένα παγκόσμιο πρόβλημα έχει και «ελληνικό χρώμα». Στα λεγόμενα Paradise Papers, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχουν και πολλά ονόματα Ελλήνων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει και με τις προηγούμενες λίστες ότι το μόνο που κάνει είναι επικοινωνιακή διαχείριση και από ουσία τίποτα. Ας μη συνεχίσει τα ίδια. Ας ελέγξει ποιοι από εκείνους που περιλαμβάνονται στις λίστες έχουν ενεργήσει νόμιμα και ποιοι έχουν φοροδιαφύγει και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Μαύρη λίστα» ετοιμάζει η Ε.Ε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους ο οποίος έχει στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά των κερδών που γίνονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες με μικρή ή καθόλου φορολογία. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η «μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων», αναμένεται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σημείωσε, ωστόσο ότι πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής παραμένουν «εκκρεμείς», καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο ώστε «να βοηθήσουν στο κλείσιμο των δρόμων της φοροαποφυγής μέσω offshore».

Τα Paradise Papers είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ. Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα