Στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Δικαιοσύνης για τους οκτώ αξιωματικούς

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, αναμένεται να θέσει στη σημερινή συνάντηση με ομάδα εργασίας του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον υφυπουργό,

Μπιλάλ Ουτσάρ, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Η ατζέντα της συνάντησης είχε τεθεί και αφορά γενικότερα θέματα συνεργασίας, αλλά, όπως επισήμαναν πηγές, αν τεθεί το θέμα των οκτώ τότε θα συζητηθεί αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών.

Μετά τη μεσημεριανή συνάντηση, τον κ. Ουτσάρ θα δεχθεί εθιμοτυπικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έχει δηλώσει πως οι Τούρκοι αξιωματικοί, που έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, μπορούν να δικαστούν από ελληνικό δικαστήριο αν κατατεθεί μήνυση από την Τουρκία. Ο Μπιλάλ Ουτσάρ αναμένεται να «πιέσει» προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος των οκτώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα που αποδίδονται μάλιστα σε πηγές του Υπουργείου και τα οποία συνδέουν την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού με την«έκδοση» των 8 Τούρκων αξιωματικών, διευκρινίζει ότι αυτά είναι απολύτως ανακριβή αφού: Α) το θέμα της έκδοσης έχει κλείσει οριστικά μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Β) Η δυνατότητα διεξαγωγής δίκης στην Ελλάδα εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκική Δημοκρατία εάν υποβάλει σχετικό αίτημα προς την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αποκλειστικά και κυρίαρχα θα εξετάσει το αίτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα