Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για την συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ με τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δυο χώρες να πραγματοποιείται στο ανώτατο επίπεδο. Ουσιαστική πρόοδο στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό επιδιώκει η Αθήνα κατά την συνάντηση, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της FYROM

Ζόραν Ζάεφ

Στις 4 το μεσημέρι στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά θα έχουν την ευκαιρία να «ζυγίσουν» τις διαθέσεις της σκοπιανής πλευράς σε σχέση με το ονοματολογικό. Από το γεγονός και μόνο πως το ραντεβού με τον Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί τελικά στο ελβετικό θέρετρο φαίνεται πως υπάρχει μια βάση συζήτησης μετά τις επαφές των διαμεσολαβητών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα να μην ανοίγουν τα «διαπραγματευτικά χαρτιά» τους, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την εθνική θέση όπως έχει διατυπωθεί έως τώρα: Σύνθετη ονομασία (αποδεκτός ο όρος Μακεδονία) με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να ενοχλούν την ελληνική πλευρά, όπως το «Nova Macedonia».

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ξεκάθαρο στον Σκοπιανό ομόλογό του πως αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα είναι μια λύση «πακέτο» που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο δύσκολη και αν είναι για τον Ζόραν Ζάεφ να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή του, είναι προαπαιτούμενο για την ελληνική πλευρά. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς θα περιμένουν από τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ να προχωρήσουν μέσα από τη σημερινή συνάντηση σε μια «κίνηση καλής θέλησης» που θα επιβεβαιώσει πως οι συνομιλίες, έως τώρα, κινούνται σε θετικό πρόσημο.

Το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια έτσι και αλλιώς είναι βαρύ και αυτό φάνηκε από το «άδειασμα» της κυβέρνησης στον προερχόμενο από το εθνικιστικό κόμμα VMRO διαμεσολαβητή Β. Ναουμόφσκι, με σκοπιανές εφημερίδες να αναφέρουν πως ο Μάθιου Νίμιτς θα μιλάει πλέον απευθείας με τους δυο υπουργούς Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση o πρωθυπουργός θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό ραντεβού πως η έναρξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ περνά μέσα από τη λύση του ονοματολογικού, ενώ μόνο έτσι θα «ανοίξει» και η πόρτα στα Σκόπια και για την ΕΕ.νΣτο πλαίσιο εξεύρεσης μιας λύσης οι δυο πλευρές θεωρείται πιθανό να συζητήσουν την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα να επιθυμεί να αποκτήσει μια πιο ισχυρή οικονομική φυσιογνωμία και ταυτότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είναι να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το που πηγαίνουν οι συζητήσεις. Οι δυο υπουργοί των Εξωτερικών θα βρεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό, καθώς και τις απαιτούμενες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει απαραίτητο πως οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει αρκετά, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις για το αν αυτή θα είναι η μορφή της επαφής που θα έχει με τους επικεφαλής των κομμάτων ο πρωθυπουργός, καθώς αναλόγως με τη πρόοδο των διεργασιών μπορεί να προκριθεί η λύση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή ακόμα και η πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή.

«Βράζει» το πολιτικό σκηνικό

Κάθε μέρα που περνάει, το πολιτικό «θερμόμετρο» χτυπάει κόκκινο. Μαξίμου και ΝΔ έχουν βγάλει τα «μαχαίρια» και προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος μέσα από τις εξελίξεις του Σκοπιανού. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αναδείξουν τις διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στη γαλάζια παράταξη, αλλά και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να πάρει επίσημη θέση για το ονοματολογικό. Για αυτό το λόγο υπάρχουν στελέχη που, από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις στο Νταβός προχωρήσουν, προκρίνουν τη λύση μιας συζήτησης στη Βουλή, όπου θα αναδειχθεί η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας να βάλει και έναν εθνικιστικό μανδύα στο συλλαλητήριο της Κυριακής συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τη ΝΔ, αφήνοντας, όμως έξω από το κάδρο τον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που βρέθηκαν στον Λευκό Πύργο. Είναι γεγονός πως στην Ηρώδου Αττικού εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου με κορυφαία στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, να διαχωρίζουν τη θέση τους.

«Οδηγός» των εξελίξεων θα είναι για όλα τα κόμματα το επόμενο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα