Σημαντικό κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στους επεξεργαστές Intel

Εάν έχετε υπολογιστή με επεξεργαστή Intel που είναι κατασκευασμένος την τελευταία δεκαετία, τότε το πιθανότερο είναι πως έχει ένα σημαντικό πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του. Η Intel επισήμως δεν έχει αποκαλύψει ακόμα (!) ποιο είναι το προβλημα αυτό, όμως ετοιμάζει ήδη διορθωτικά patches για όλα τα desktop λειτουργικά, δηλαδή για Linux, Windows

και macOS.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες, όταν και θα είναι έτοιμες οι απαραίτητες και αναπόφευκτες ενημερώσεις και εγκατασταθούν, η απόδοση των επεξεργαστών στα PC και τα laptop των κατόχων θα μειωθεί σημαντικά, σε ποσοστό που όπως υπολογίζεται μπορεί να φτάσει έως και το 30% σε κάποιες εφαρμογές!

Όπως μετέδωσε το The Register το σχεδιαστικό πρόβλημα οδηγεί ουσιαστικά σε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που μπορεί να επιτρέψει σε προγράμματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις προστατευμένες περιοχές της μνήμης στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, από όπου ελέγχονται και συντονίζονται τα πάντα που τρέχουν στο λειτουργικό.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού κάθε πρόγραμμα, ένα απλό javascript, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση και να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα από την (θεωρητικά) προστατευμένη μνήμη του πυρήνα τού λειτουργικού.

Κάποια νεότερα μοντέλα εικάζεται πως έχουν αποφύγει το πρόβλημα, μέχρι όμως η Intel να ενημερώσει λεπτομερώς, όπως οφείλει, για το τί έχει συμβεί, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Τα πρώτα patches που αφορούν στο Linux είναι ήδη διαθέσιμα. Όσον αφορά στα Windows, οι ενημερώσεις αναμένονται, εκτός απροόπτου, στην περίφημη Patch Tuesday του μήνα, η οποία είναι την ερχόμενη Τρίτη.

Εάν στο σύστημά σας έχετε επεξεργαστή AMD, δεν έχετε να ανησυχείτε για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η εταιρεία επιβεβαίωσε πως οι δικοί της επεξεργαστές δεν υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα