Σημαντική πρόοδο στο ΠΑΑ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα δύο πρώτα χρόνια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 κατέγραψε η 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής, τα μέλη ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για την πορεία υλοποίησης των επιμέρους μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ, το μελλοντικό προγραμματισμό προκλήσεων και

ενεργειών, την πρόοδο της εφαρμογής χρηματοδοτικών εργαλείων, τις ενέργειες δικτύωσης για την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, την εφαρμογή του εύλογου κόστους επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο κ. Αποστόλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ καθώς και του μέτρου για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Στάθηκε ακόμη στην επίτευξη των στόχων του τρέχοντος έτους, σχετικά με την άμεση ενεργοποίηση των μέτρων του ΠΑΑ, με έμφαση στα επενδυτικά μέτρα, και την αύξηση του ρυθμού πληρωμών.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη πρόοδο του ΠΑΑ και επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του.

Στο σημαντικό ρόλο του έχουν τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Παπανάστιου ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πλαίσιο φορολογίας των αγροτών και σχετικές ευνοϊκές εξελίξεις.

Τα στοιχεία υλοποίησης του ΠΑΑ παρουσίασε ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης. Όπως ανέφερε, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ και υπογράμμισε ότι περισσότερα από 3.5 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχόμενα έργα. Ακόμη, ο κ. Κασίμης είπε ότι οι πληρωμές ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, ενώ με τις πληρωμές που αναμένονται μέχρι το τέλος του 2017 το νέο ΠΑΑ θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, πόροι που αντιστοιχούν σε απορρόφηση ενωσιακής συμμετοχής της τάξης του 25%, χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή του ΠΑΑ ύψους 188,7 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί, και οι οποίοι κατευθύνονται στη αγροτική οικονομία και τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα