Ράλι στις αγορές νέων αυτοκινήτων κερδίζει έδαφος η ηλεκτροκίνηση

Μεγάλη αύξηση καταγράφει η αγορά των αυτοκινήτων με το πεντάμηνο να διαμορφώνεται σε 30% αύξηση του αριθμού ταξινομήσεων σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Ειδικότερα οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων ανήλθαν τον Μάϊο του 2023 σε 12.958 αυξημένος σε σχέση με τον περσινό Μάιο κατά 8,1% αφου καταγράφηκαν 11.991 ταξινομήσεις. Στο σύνολο του πενταμήνου ο αριθμός των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθε σε 56.969 αυξημένος κατά 30,3% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου - Μάϊου 2022 αφού είχαν καταγραφεί 43.707 ταξινομήσεις.

Σε σχέση με την επιλογή των αγοραστών

φαίνεται ότι υβριδικά και ηλεκτρικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην ελληνική αγορά και λόγω των ισχυρών κινήτρων που υπάρχουν για την ηλεκτροκίνηση όπως το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Συγκεκριμένα η αγορά των φιλικών προς περιβάλλον αυτοκινήτων αλλά μειωμένης κατανάλωσης τον μήνα Μάιο έφτασαν το 37,1 % των ταξινομήσεων με τα αυτοκίνητων κινητήρα εσωτερικής καύσης να φτάνουν στο ποσοστό του 65,3% της αγοράς. Αν και μικρή σε σχέση με το περσινό Μάιο ανέρχεται σε 4,5% για τα αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης και 2,7 για τα πετρελαιοκίνητα.

Ειδικότερα οι ταξινομήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», όπου επιδοτείται η αγορά οχημάτων, δικύκλων και η αγορά έξυπνων φορτιστών.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αντίστοιχη πλατφόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Μάλιστα, οι δικαιούχοι που δικαιούνται φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών βάσει του ν.4710/2020, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους σε δύο υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των ΚΥΑ που αφορούν στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ενισχύσεων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κα οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, ΑμεΑ ή Νέοι έως 29 ετών, με επιπλέον επιδότηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην υπηρεσία, να επιλέξουν την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία. Παράλληλα, καλούνται να επιλέξουν αν επιθυμούν να λάβουν έξυπνο φορτιστή και αν επιθυμούν απόσυρση παλαιότερου οχήματος. Διευκρινίζεται πως μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» επιδοτείται η αγορά μόνο ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων, όπως επίσης ότι είναι επιλέξιμες και αιτήσεις για αγορές που έγιναν από 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά.

Σημειώνεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μία αίτηση για ένα όχημα, ένώ κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μέχρι δύο αιτήσεις χωρίς όριο στον αριθμό οχημάτων.

#ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ #ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ #ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράλι,rali