Εφάπαξ: Mέχρι 31.12.2018 αίτηση στα ΚΕΠΑ για την προσαρμογή των γνωματεύσεων

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση περιπτώσεων συνταξιούχων με απόφαση αναπηρίας ορισμένου χρόνου των οποίων οι παθήσεις περιλαμβάνονται σε νεότερους πίνακες παθήσεων, που καθιστούν την αναπηρία επ΄ αόριστον περιλαμβάνει απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου.

Όπως αναφέρεται λόγω αλλαγών του πίνακα με τις παθησεις καλούνται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν μέχρι 31.12.2018 αίτηση στα ΚΕΠΑ για την προσαρμογή των σχετικών γνωματεύσεων οίκοθεν, ήτοι

με επανεισαγωγή μόνο των ιατρικών τους φακέλων σε αρμόδια επιτροπή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους.

Ειδικότερα, από 13.5.2016, προϋπόθεση για την καταβολή της εφάπαξ παροχής, αποτελεί, α) η λήψη κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή οριστικής αναπηρίας και β) η πλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου ταµείου πρόνοιας.

Επισημαίνεται ότι, η προϋπόθεση της οριστικής συνταξιοδότησης, είχε ήδη θεσμοθετηθεί για όλους τους φορείς πρόνοιας με τις διατάξεις των αρθρ. 38 και 56 του ν. 2084/1992 όπου ορίζονται ρητά τα εξής:

«Στον ασφαλισμένο σε κάθε φορέα ασφάλισης πρόνοιας απονέμεται εφάπαξ βοήθημα, εφόσον έτυχε κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας από οποιονδήποτε φορέα και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του οικείου Ταμείου».

Με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση του Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ΄ αόριστον με ισχύ από 1-12018 και στην συνέχεια αντικατάστασή του με αναδρομική ισχύ ομοίως από 1-1-2018.

Σύμφωνα με το έγγραφό του ΕΤΕΑΕΠ και την Απόφαση του Δ.Σ. του, το Ταμείο αντιμετωπίζει περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν προσκομίσει συνταξιοδοτική πράξη αναπηρίας ορισμένου χρόνου και επομένως δεν μπορεί να τους καταβληθεί η εφάπαξ παροχή πριν την οριστικοποίησή της.

Οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται τις δύο ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να λάβουν την εφάπαξ παροχή, καθώς η πάθησή τους εντάσσεται πλέον σε αυτές για τις οποίες συντρέχουν προϋποθέσεις έκδοσης απόφασης οριστικής αναπηρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα