Προϋπολογισμός 2019: Πού θα εστιάσει ο Τσίπρας κατά την σημερινή ομιλία του

Η μητέρα των μαχών δίνεται σήμερα στην Ολομέλεια με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Σίγουρα η ψήφιση του προϋπολογισμού ανοίγει και επίσημα μία προεκλογική περίοδο, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η «μάχη» Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τους δύο αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με το βλέμμα στις εκλογές

που πλησιάζουν. Η πόλωση αναμένεται να είναι έντονη μετά και το χτεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία στην Βουλή θα «επενδύσει» στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια εκτός προγράμματος, με την κοινωνία όρθια. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη με όλα τα θετικά μέτρα που έχουν έρθει στην Βουλή και έχουν ψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα επικεντρωθεί σε όλα τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί στην Βουλή, στην μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων αλλά, στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να έρθει στην Βουλή τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε όλες τις «καταστροφικές» αναφορές της ΝΔ το προηγούμενο διάστημα επιχειρώντας να αναδείξει το στρατηγικό αδιέξοδο και την αναξιοπιστία της. Παράλληλα θα αναφερθεί στο παραγωγικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως οι αυξήσεις των μισθών είναι το μέσο για την ανάπτυξη. Θα τονίσει παράλληλα την «ακροδεξιά στροφή» της ΝΔ μετά μάλιστα και το «άνοιγμα» Μιχαλολιάκου για συνεργασία.

Το Μαξίμου περιμένει 154 θετικές ψήφους κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμο του 2019, κάτι όπως λένε θα αναδείξει πως η κυβέρνηση έχει σφυγμό μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις πολλαπλές κάλπες τους επόμενους μήνες.

Με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται:

ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ,
η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%,
το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και
το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα