Πρόστιμο 170.000 ευρώ από το ΣΕΠΕ για το πιεστήριο της Καθημερινής

Πρόστιμο για υπερωριακή απασχόληση, ύψους 170 χιλ ευρώ επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) στις «Καθημερινές Εκδόσεις ΑΕ» του ομίλου Αλαφούζου.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί μετά από έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο πιεστήριο της εταιρίας στο Κορωπί, εντοπίστηκαν εργαζόμενοι, οι οποίοι δούλευαν υπερωρίες, χωρίς αυτές όμως να έχουν δηλωθεί. Πρόκειται για το δεύτερο έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στην επιχείρηση. Ο πρώτος είχε καταλήξει σε ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ και ο δεύτερος σε πρόστιμο 165.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα

της υπερωριακής απασχόλησης στο συγκεκριμένο πιεστήριο έχει παρέμβει και η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ). Έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση στον όγκο δουλειά στο εν λόγω πιεστήριο και έτσι εξηγείται και η υπερωριακή εργασία που έχει προκύψει. Ειδικότερα, καταγράφηκαν οι εξής παραβάσεις:
1) Δύο εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε υπερωριακή εργασία. Ζητήθηκε το βιβλίο υπερωριών, το οποίο δεν κατατέθηκε και γι’ αυτό επιβλήθηκε Πράξη Επιβολής Προστίμου.
2) Βρέθηκαν 14 εργαζόμενοι να απασχολούνται σε υπερεργασία για τους οποίους ζητήθηκε να καταβληθούν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις.
3) Βρέθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι να απασχολούνται σε διαφορετική ημέρα ή ώρα από εκείνη που είχε δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη. Ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις οι οποίες δόθηκαν από την επιχείρηση. Το ΣΕΠΕ έκρινε ότι οι εξηγήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και προχώρησε σε νέα Πράξη Επιβολής Προστίμου.

Στο συγκεκριμένο πιεστήριο τυπώνονται η Καθημερινή, η Καθημερινή της Κυριακής και τα έντυπα του ομίλου Μαρινάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα