Πότε χορηγείται η προσωρινή σύνταξη

Δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης, στο 80% της οριστικής, θα έχουν στο εξής οι συνταξιούχοι.

Με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται, η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας. Ίδιο θα είναι το ποσοστό προσωρινής σύνταξης (80%) ακόμα και για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που διαμορφώνεται και όχι κάτω

από 345,60 ευρώ και χορηγείται στους δικαιοδόχους σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016.

Η εγκριτική ή η απορριπτική απόφαση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, πρέπει να εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Εάν πρόκειται για συντάξεις αναπηρίας, η απόφαση πρέπει να εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών.

Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται από την πρώτη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό που υπολογίζεται μειώνεται αντίστοιχα προς το ποσοστό μείωσης.

Η προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται όταν η σχετική αίτηση δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά και όταν ο υποψήφιος δικαιούχος προβαίνει σε αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εφόσον, όμως, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ακόμα και αν η εξαγορά του χρόνου αυτού γίνει τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου, είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη από την αρχική αίτηση.

Επίσης προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά. Αν μεταγενέστερα εκλείψει ο λόγος αυτός, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα