Πόλεμος στην Ουκρανία: Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, η σύγκριση των στρατών Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ. Αυτή είναι η σύγκριση της στρατιωτικής δύναμης των δύο χωρών.

Βαριά οπλισμένα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους μπορεί να «πέσει» τις επόμενες ημέρες.


Οι στρατιωτικές δυνατότητες των δύο κρατών έχουν τεράστιες αποκλίσεις, γι αυτό και ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από τη Δύση να πάνε αρκετά πέρα από τις κυρώσεις και να του στείλουν

πολεμικό υλικό.

Αυτή είναι η σύγκριση μεταξύ Ουκρανικού και Ρωσικού στρατού.

Αμυντικές δαπάνες

Μόνο οι αμυντικές δαπάνες των δύο χωρών, φτάνουν για να δείξουν ότι τα δύο κράτη απέχουν παρά σάγγας σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Ουκρανία δαπάνησε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς μόνο δηλαδή το 1/10 απ' όσα δαπάνησε η πυρηνική δύναμη Ρωσία με 45,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση τρέχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οπλισμού της από το 2008, μετά από τον σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία, τα ουκρανικά όπλα χρονολογούνται στην πλειονότητά τους από τη σοβιετική εποχή. Η πρόθεσή της να μπει στο ΝΑΤΟ πάντως, έκανε την Ουκρανία να αναδιοργανώσει τη δομή του στρατεύματός της και να σχεδιάσει έναν επανεξοπλισμό του στρατού της κυρίως σε εναέρια μέσα, με αγορά αεροσκαφών που είναι όμως προγραμματισμένη για μετά το 2030. Ακόμα σχεδιάζει να ενισχύσει και το Πολεμικό της Ναυτικό.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η Ρωσία έχει 900.000 ενεργό προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις της, και 2 εκατομμύρια εφέδρους την ώρα που οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ουκρανία είναι 196.000 ενεργοί και 900.000 έφεδροι. Στην έναρξη του πολέμου η Ουκρανία κάλεσε εφέδρους από 18 έως 60 ετών.

Η δύναμη του ρωσικού πεζικού είναι παραπάνω από διπλάσια από αυτή του ουκρανικού με 280.000 έναντι 125.600. Η αεροπορία της είναι πέντε φορές μεγαλύτερη με 165.000 έναντι μόλις 35.000.

Στην εισβολή στην Ουκρανία πάντως, εκτιμάται πως παίρνουν μέρος 200.000 στρατιώτες από τη Ρωσία που βρίσκονται μέσα ή γύρω από την Ουκρανία. «Πρόκειται για περίπου 60 ομάδες μάχης. Η κατάσταση εκτυλίσσεται γρήγορα και αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει, όμως είναι πολύ μεγάλος και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουμε δει στην ανατολική Ευρώπη» λέει αναλυτής στο CNN. «Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους Ουκρανούς είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς όλη της η δύναμη βρίσκεται σε κίνηση, ενώ έχουν καλέσει και επιστράτευση εφέδρων». Συμπληρώνει ο ίδιος.

Οχήματα και οπλισμός

Εδώ οι κατηγορίες για σύγκριση είναι πολλές -αεροσκάφη, τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά – όμως γενικά, η Ρωσία έχει περισσότερα απ' όλες τις κατηγορίες.

Η Ρωσία έχει περισσότερα από 15.587 εξοπλισμένα οχήματα, την ώρα που η Ουκρανία έχει 3.309. Έχει 10 φορές περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, περίπου 1.391 έναντι των 128 της Ουκρανίας και 821 ελικόπτερα απέναντι στα 55.

Η Ρωσία έχει ακόμα 49 υποβρύχια ενώ η Ουκρανία δεν έχει κανένα.

Εκσυγχρονισμός

Με τις μάχες να μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός και η ποιότητα του οπλισμού θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού εξοπλισμού με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από το 2014, με τον ουκρανικό στρατό να έχει σοβαρές ελλείψεις κυρίως στην αεράμυνα και το πυροβολικό αλλά και σε μέσα εντοπισμού.

Αξιόμαχο των δυνάμεων

Παρά την υπεροπλία των Ρώσων, οι Ουκρανοί έχουν επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Ο αναλυτής αναφέρει ότι η διάθεση των Ουκρανών να αμυνθούν του πάτριου εδάφους είναι η μεγαλύτερή τους δύναμη μέχρι στιγμής. «Είμαι πραγματικά έκπληκτος από αυτό που βλέπω. Το γεγονός ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη πετούν ακόμα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό». Αν η Ρωσία καταλάβει την πρωτεύουσα θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ουκρανούς να κάνουν οτιδήποτε.
Αν όμως δεν τα καταφέρει σύντομα, η σύγκρουση μπορεί να παραταθεί. Σε αυτό το σενάριο η διάθεση των Ουκρανών μαχητών θα έχει φανεί το ισχυρότερο όπλο.

ΠΗΓΗ: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Δαβίδ, Γολιάθ, Ουκρανίας, Ρωσίας,polemos, oukrania, david, goliath, oukranias, rosias