ΠΟΕ – ΟΤΑ: Λάθη στις εισφορές υπέρ εφάπαξ χρεώνουν άδικα εκατοντάδες δημοτικούς υπαλλήλους

Να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τα λάθη στις καταβαλλόμενες εισφορές υπέρ εφάπαξ, που ταλαιπωρούν αρκετούς δημοτικούς υπαλλήλους, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου και προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, η ΠΟΕ – ΟΤΑ επισημαίνει ότι η διάκριση των υπαλλήλων σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους από το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), έχει ως αποτέλεσμα να έχουν γίνει λάθη στην καταβολή εισφορών υπέρ

εφάπαξ.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχε γίνει λανθασμένη κατάταξη, από την οποία σε άλλες περιπτώσεις έχουν παρακρατηθεί επιπλέον εισφορές (γινόταν κράτηση 4% αντί 1%) για τις οποίες ήδη το Ταμείο προχωράει σε επιστροφή της τελευταίας πενταετίας, λόγω παραγραφής των προηγούμενων ετών και σε άλλες έχουν παρακρατηθεί λιγότερες (γινόταν κράτηση 1% αντί του ορθού 4%), για τις οποίες προκύπτουν οφειλές προς το Ταμείο με 20ετή παραγραφή».

Σύμφωνα με την 2η περίπτωση καλούνται οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την κατάταξή τους, καθώς ήταν καθαρά θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, να πληρώσουν υπέρογκα ποσά και μάλιστα επιβαρυμένα με τις προβλεπόμενες νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.

Για το θέμα είχαν ενημερωθεί και οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Μπαλάφας, χωρίς όμως το πρόβλημα να επιλυθεί. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ προτείνει έως και σχέδιο διάταξης που εκτιμά ότι πρέπει να προωθηθεί για να αντιμετωπιστεί οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η διάταξη θα πρέπει να ορίζει τα εξής:

«Αν για οποιοδήποτε λόγο παρακρατήθηκαν εσφαλμένα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για εφάπαξ βοήθημα, το επιπλέον οφειλόμενο ποσό, απαλλαγμένο από πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις, καταβάλλεται στο φορέα πρόνοιας με παρακράτηση από τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες ανέρχεται στο 1/10 των καθαρών αποδοχών. Αν ο υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, τυχόν εναπομείναν ποσό παρακρατείται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούται, μετά από σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Κλάδου Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).»

Keywords
Τυχαία Θέματα