Σημαντική μείωση κατά 1,53 δισ. ευρώ στα χρέη του Δημοσίου

Σημαντική μείωση κατά 1,53 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου με αποτέλεσμα να ανάψει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Την θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνουν και επισήμως πλέον νεώτερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. καταγράφουν μεγάλη μείωση του συνόλου των καθυστερούμενων υποχρεώσεων του Δημοσίου από τα 6,023 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου στα 4,49 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αποφασιστικό ρόλο στη μείωση του ανεξόφλητων υποχρεώσεων του

Δημοσίου έπαιξαν οι μαζικές επιστροφές φόρων που εκταμίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο. Οι πληρωμές καθυστερούμενων πάνω από 90 μέρες οφειλών επιστροφών φόρου έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση στο ύψος των λοιπών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου έφτασε τα 350 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι εγκεκριμένες επιστροφές φόρου που καθυστερούσαν παραπάνω από 90 ημέρες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 930 εκατ. ευρώ από 2,11 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Αύγουστο.

Η μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο προέκυψε ως εξής:

-Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,05 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Στα χρέη αυτά περιλαμβάνονται οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ οι οποίες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 910 εκ ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

-Τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων μειώθηκαν οριακά στα 552 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 558 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 322 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο

-Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 400 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο

ΧΡΕΗΔΗΜΟΣΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα