Πέτσας: «Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ», ο ΑΝΥΠΕΣ απαντά για τον νόμο των ζώων συντροφιάς

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε δήλωσή του, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον νέο νόμο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Όπως επισημαίνει, ο ΑΝΥΠΕΣ, «σε σχετική τους ανακοίνωση οι κ.κ. Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου-Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζουν “ανεφάρμοστο” τον νέο νόμο 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και κάνουν λόγο για “επ’ αόριστον” μετάθεση του χρόνου έναρξης βασικών διατάξεων του».

Με αυτόν τον τρόπο -όπως τονίζει ο Στέλιος Πέτσας,

αποδεικνύουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Συνεχίζοντας ο υπουργός επισημαίνει: «Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσαμε όλο αυτό το διάστημα σε πλήθος παρεμβάσεων για την υλοποίηση του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Μεταξύ άλλων:

- Προχωρήσαμε σε συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώρας μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει. Ας διερωτηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε ξαναδόθηκαν τόσοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση για τον σκοπό αυτόν;

- Προχωρήσαμε σε μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση – ύψους 5 εκατ. Ευρώ, μέσω του Προγράμματος «Άργος» – για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιά. Ας διερωτηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε ξαναέγινε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα στειρώσεων;

- Αυστηροποιήσαμε τις ποινές και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις, διευρύναμε τον ορισμό της κακοποίησης, καθώς και προβλέψαμε ειδική διάταξη τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

- Εκδώσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ενώ έχουν οριστεί οι προδιαγραφές και είμαστε στη φάση επιλογής αναδόχου μέσω του διαγωνισμού που διενεργεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

- Προχωρήσαμε στη διαδικασία της στελέχωσης του Τμήματος Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, με το άρθρο 7 του ν. 4915/2022 και είμαστε πλέον έτοιμοι για την έκδοση της λοιπής σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας, της σχετικής εγκυκλίου καθώς και για όλες τις σχετικές με την εφαρμογή του νέου νόμου λοιπές ενέργειες».

Και αναρωτιέται ο Στ. Πέτσας: «Πού βλέπουν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ “αδράνεια”;».

«Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ -και στο θέμα των ζώων συντροφιάς- είναι γνωστή προ πολλού»

Στην ίδια δήλωση, ο ΑΝΥΠΕΣ αναφέρει ακόμη: «Όμως η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ -και στο θέμα των ζώων συντροφιάς- είναι γνωστή προ πολλού. Αποκαλύφθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν οι βουλευτές του δεν είχαν καμία πρόταση να καταθέσουν στη συζήτηση για την ψήφιση του νέου νόμου που εμείς φέραμε για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

»Η ίδια υποκρισία συνεχίζεται όμως μέχρι και σήμερα, καθώς στην τροπολογία για την οποία δήθεν κόπτονται στην ανακοίνωσή τους, δεν είχαν επίσης τίποτε να πουν στη Βουλή. Όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε θολά νερά, η αλήθεια παραμένει απλή. Η τροπολογία διατυπώνει αυτό που ισχύει εκ των πραγμάτων: προφανώς η υποχρέωση αποστολής γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ισχύει αφότου διασφαλιστεί ότι είναι δυνατή η αποστολή του δείγματος. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αποσιωπά ότι, με την εν λόγω τροπολογία, επιβεβαιώνεται η εφαρμογή του νόμου σε όλες τις διατάξεις του και η υποχρεωτική τήρησή του.

»Μάλιστα, χάρη στην τροπολογία αυτή λύνονται τα χέρια των φιλοζωικών σωματείων που επιτελούν τιτάνιο έργο -το οποίο δεν μπορεί να εξαρτάται από τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου, που αναγκαστικά απαιτεί χρόνο ενόψει της επιλογής του αναδόχου με όρους διαφάνειας και νομιμότητας. Ας τοποθετηθούν ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ: προτείνουν να καταργήσουμε τις διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο ή μήπως θέλουν να παραλύσει η λειτουργία των φιλοζωικών σωματείων στον ενδιάμεσο χρόνο;

»Τέλος, είναι πραγματικό κωμικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται σήμερα για το Εθνικό Μητρώο, το οποίο πολέμησε με σφοδρότητα στη Βουλή τον Σεπτέμβριο!

»Στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα παρακολουθήσουμε τον κατήφορο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με την συγκρότηση και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, επιταχύνουμε την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε με τον ν. 4830/2021 και παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάνουμε πράξη: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

#ΣΤΕΛΙΟΣ_ΠΕΤΣΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΖΩΑ_ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ #ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ #ΥΠΟΥΡΓΟς_ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέτσας, Εκτός, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΥΠΕΣ,petsas, ektos, syriza, anypes