Ένταση από το πρώτο λεπτό: Εκατέρωθεν βολές από Παυλόπουλο και Ερντογάν

«Η Συνθήκη της Λωζάνης για εμάς τους Έλληνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες», υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Είναι ιστορική η επίσκεψη για τις σχέσεις των δύο λαών για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», δήλωσε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ξεκινώντας

τις δηλώσεις του και απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας ομόλογός του, ενθυμήθηκε αρχικώς, την προηγούμενη, 65 χρόνια πριν, επίσκεψη Ανώτατου Άρχοντα από τη γείτονα στη χώρα μας. Και συνέχισε διαβεβαιώνοντας για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να μείνει ιστορική η σημερινή επίσκεψη, για τις σχέσεις των δύο λαών και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «την οποίαν εμείς οι Έλληνες ευνοούμε», διαβεβαίωσε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, με την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Συνεπώς, «είμαστε εδώ για να σάς σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε "γέφυρα" φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η "πόρτα" και το "παράθυρο" της Τουρκίας προς την Ε.Ε.», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ομόλογό του.

Όμως, συμπλήρωσε, είναι «αυτονόητο» ότι για να πετύχουν οι στόχοι αυτοί, αλλά λόγω και της Ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της ιδιότητάς της ως κράτους -μέλους της Ε.Ε., προϋπόθεση είναι «ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός όλου του Διεθνούς Δικαίου« (...) όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αυτονόητες προϋποθέσεις για τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. αλλά και για κάθε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλο έθιξε και το Κυπριακό τονίζοντας πως «Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με μία λύση βιώσιμη. Αυτή η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ».

«Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι θέλουμε όλοι και πρώτος εγώ αυτή η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω ότι όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό. Φρόντισα να σας πω ευθέως υπό ποιους όρους μπορούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερη. Νομίζω ισχύει και εσάς το κοινό ρητό, ότι οι κοινοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Επάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς μπορούμε να χτίσουμε μία καλύτερη φιλία», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στη συνθήκη της Λωζάνης

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και για τις δύο χώρες. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιώ, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Επιθυμώ να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο χωρών. Βέβαια εσείς διατυπώσατε κάποιες αλήθειες. Θα κάνω το ίδιο και εγώ» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες στη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια. Περιλαμβάνει άλλες 11 χώρες. Σε αυτά τα 94 χρόνια άλλαξαν πολλά θέματα».

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Θράκη: «Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης μπορούν να ζήσουν την θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης; Στη δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. κοιτάξουμε στην οικονομική πτυχή , το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι στα 18.000 δολάρια ενώ στη Δυτική Θράκη είναι στα 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων. Στην Τουρκία δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση για τους Έλληνες. Ύψιστη προτεραιότητα για εμάς η προστασία της μειονότητας στην Δ. Θράκη».

«Υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να γίνετε και πάλι μέλος. Εμείς σας είδαμε ως γείτονες».

«Στο Κυπριακό, όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα, έτσι και η Τουρκία. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο. Όπως και στο Αιγαίο».

Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη δεν χρειάζεται επικαιροποίηση, αλλά ερμηνεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στον κ. Ερντογάν ότι τα θέματα για τη συνθήκη της Λωζάνης θα τα συζητήσει με την κυβέρνηση και έκανε μία παρατήρηση «οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση, αλλά ερμηνείες, αν αλλάζαμε κάποιους όρους τότε θα λύνονταν οι παρεξηγήσεις» είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα