Πατούλης: «Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους»

Την ανάγκη εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοτέλεια των δήμων επισήμανε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δημοσιεύεται σήμερα, ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα, ο Γ. Πατούλης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,

είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους».

Ο Γ. Πατούλης δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει αύξηση των εσόδων των δήμων από το 3,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Αυτό, σημειώνει, μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ριζικής αλλαγής του υπάρχοντος φορολογικού πλαισίου και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τους δήμους οικονομικά αυτοτελείς. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του τόσο στη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, όσο και στην επαναφορά της Δημαρχιακής θητείας στα τέσσερα από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα ενώ σ΄ ότι αφορά τη θέσπιση ορίου θητειών, ζητά ό,τι ισχύσει, να αφορά και τις βουλευτικές θητείες.

Το συνέδριο θα απασχολήσουν όλα τα μεγάλα θέματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, τα οικονομικά, η τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των Δήμων, το εκλογικό σύστημα κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «τραγικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σε επίπεδο γραφειοκρατίας και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων» αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής και ζητά «επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων» από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, ο κάθε βαθμός διοίκησης «πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα