Παιδικά δόντια: Προσέχουμε για να...έχουμε

Τρία στα πέντε ελληνόπουλα ηλικίας έως 5 ετών έχουν τερηδόνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Εν αναμονή της λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά 6 -12 ετών, οι οδοντίατροι υπενθυμίζουν στους γονείς την σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής των παιδιών από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους σύμφωνα με το News4health

Πότε πάμε στον παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο συνιστάται περίπου όταν το παιδί συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής.

Είναι η επίσκεψη στην οποία ο γιατρός

θα αξιολογήσει για πρώτη φορά την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού και θα ενημερώσει τους γονείς για το πώς μπορούν να φροντίζουν τα νεογιλά δόντια.

Περίπου στα 3, ο παιδοδοντίατρος αξιολογεί εκ νέου την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο τα νεογιλά δόντια έχουν πλέον βγει, ενώ το ίδιο το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εκπαιδευτεί σε μια βασική ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Πότε γίνεται η πρώτη φθορίωση;

Η φθορίωση είναι μια προληπτική παρέμβαση στα δόντια του παιδιού, με την χρήση μικρών ποσοτήτων φθορίου που αυξάνουν την προστασία έναντι της τερηδόνας.

Η πρώτη φθορίωση συνήθως γίνεται στα 4 έτη. Επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδοδοντίατρου, καθώς δεν είναι μια διαδικασία που δίνει μόνιμα αποτελέσματα.

Πώς εξασφαλίζουμε την στοματική υγιεινή στο σπίτι;

Οδηγίες για μωρά:

Με ένα μαλακό, καθαρό πανί, τρίψτε ελαφρά τα ούλα του μωρού δύο φορές την ημέρα, το πρωί μετά το πρώτο τάισμα και αμέσως πριν τον ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται βακτήρια και σάκχαρα που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα.

Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια, αρχίστε να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα ούλα και δόντια, με μια μαλακή βρεφική οδοντόβουρτσα χρησιμοποιώντας μόνο νερό. Αν και πλέον διατίθενται παιδικές οδοντόκρεμες με ελαφρύτερη σύνθεση, ειδικές για παιδιά, αν η ηλικία είναι κάτω των 2 ετών, ζητήστε πρώτα την γνώμη του γιατρού σας.

Οδηγίες για μεγαλύτερα παιδιά:

Διασφαλίστε ότι το παιδί βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, κάνοντας χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο.
Αν χρειαστεί, βουρτσίστε εσείς τα δόντια των μικρότερων παιδιών ώστε ο καθαρισμός να είναι αποτελεσματικός.
Προτιμήστε για κατανάλωση πόσιμο νερό βρύσης, καθώς το φθόριο που περιέχει βοηθά και στην προστασία των δοντιών.

Και τί γίνεται με την τερηδόνα;

Είναι το πιο κοινό οδοντιατρικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, εκτός από τον πόνο που προκαλεί, ανοίγει τον δρόμο και για πληθώρα μολύνσεων.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που κάνουν πιθανότερη την εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά.

Κυρίαρχη αιτία, η κακή διατροφή, με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη. Για την τερηδόνα, οι γιατροί ενοχοποιούν και αναψυκτικά ή φυσικούς χυμούς του εμπορίου, ιδιαίτερα όταν η κατανάλωση τους γίνεται μεταξύ γευμάτων.

Πιο επιρρεπή στην δημιουργία τερηδόνας, είναι και τα παιδιά που φορούν σιδεράκια ή “μασελάκι”, καθώς συχνά δεν δείχνουν αρκετή επιμέλεια στο βούρτσισμα.

Σε κάθε περίπτωση η ελλειπής φροντίδα των δοντιών, οδηγεί αργά ή γρήγορα στην δημιουργία τερηδόνας.

Η πρόληψη είναι αποφασιστικής σημασίας, λένε οι παιδοδοντίατροι. Πολλά από τα οδοντιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες οφείλονται σε θέματα που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως όταν ακόμα ήταν παιδιά, αλλά και στην ανεπαρκή εκπαίδευση σε τρυφερή ηλικία για σωστή φροντίδα της στοματικής τους υγείας.

Πηγές: www.eoo.gr και www.cdc.gov

#ΔΟΝΤΙΑ #ΠΑΙΔΙΚΑ #ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παιδικά, Προσέχουμε,paidika, prosechoume