Ορκωμοσία Βουλής για... μία ημέρα και μετά «προεκλογικός σεισμός», τα κόμματα έτοιμα για την τελική μάχη των εκλογών 2023

Οι νέες εκλογές 2023 θα προκηρυχθούν σε λίγα 24ωρα και τα κομματικά επιτελεία έχουν «πάρει φωτιά». Η Βουλή ετοιμάζεται να ορκιστεί και να διαλυθεί αμέσως και οι πολιτικοί αρχηγοί χαράσσουν την στρατηγική τους.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του

Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει για Δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προτείνει για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και για τη θέση του Γραμματέα Προεδρείου της Βουλής τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Για τη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του Ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Η εκλογή του προεδρείου της Βουλής για μία ημέρα, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της νέας Βουλής, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προβλεπόμενες διερευνητικές εντολές, καθώς και προκήρυξης νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Προεκλογικό πυρετός στα επιτελεία

Στο Μοσχάτο βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και συνομίλησε με στελέχη της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ήδη την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουνίου. Το απόγευμα πήγε με τα πόδια από τα γραφεια της ΝΔ στην Πειραιώς στο κέντρο του Μοσχάτου. Περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους, μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες και επισκέφτηκε το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στη ΝΔ, καθώς γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή δυσκολεύει το στόχο της αυτοδυναμίας. Με 7 κόμματα η ΝΔ θα χρειαστεί να πιάσει το 39% και με 6 κόμματα το 38%.

Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση όλο τον κομματικό μηχανισμό και ζητά από βουλευτές, στελέχη και απλά μέλη της ΝΔ να μην εφησυχάσουν. Οι περιοδείες του θα είναι καθημερινές, τόσο σε περιοχές της Αττικής όσο και όλη την Ελλάδα, αλλά και σε περιφέρειες που εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια η ΝΔ να πάει καλύτερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με εμφανή τη συναισθηματική φόρτιση στο πρόσωπό του, έτυχε ένθερμης και εμψυχωτικής υποδοχής από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Το συγκινησιακό φορτίο μεγάλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με το παρατεταμένο και ρυθμικό χειροκρότημα των στελεχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε λήξη στο πένθος της συντριπτικής ήττας και ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη επιχειρώντας να τελειώσει τον κύκλο της εσωστρέφειας.

«Αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη. Σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε, δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά».

«Οφείλουμε να αλλάξουμε δραστικά ριζικά άμεσα δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα την υπευθυνότητα τη συλλογικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στα άτυπα όργανα που τον πλαισιώνουν και στα πρόσωπα που θα τρέξουν τη νέα καμπάνια και θα χαράξουν τη νέα προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη νέα προεκλογική εκστρατεία, αναμένεται να τρέχουν οι: Νίκος Φαραντούρης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Διάνα Βουτυράκου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Πόπη Τσαπανίδου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα κρατήσει την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Μάλιστα, το υποστήριξε αυτό λέγοντας πως ακόμα και αν λείπουν 2-3 έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν θα υποστηρίξει συγκυβέρνηση και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στον φόβο.

«Στόχος μας», όπως ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης «είναι να γίνουμε πλειοψηφική δύναμη στον προοδευτικό χώρο», συμπλήρωσε. Μίλησε για «καθαρή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι είναι πρωτοφανής η διαφορά των 20 μονάδων που εξασφάλισε στις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΑΣΟΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ορκωμοσία Βουλής, 2023,orkomosia voulis, 2023