Ο Τσακαλώτος ζήτησε... συγνώμη «εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» για το βίντεο Κασσελάκη από Μακρόνησο

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βίντεο του συνυποψηφίου του, Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο.

«Δείχνει έλλειψη γνώσης της ελληνικής Ιστορίας και της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μεταξύ

άλλων ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» τη δημιουργία ενός φορέα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νέου φορέα που θα σχεδιάσει την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. «Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή μοντέλου, ένα κράτος που να σχεδιάζει. Πόσους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διέθεσε η ΝΔ για την ανθεκτικότητα; Τι έκανε μετά τον ”Ιανό”; Η πολιτεία πρέπει να ακούει τους επιστήμονες, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα, να ενσωματώνει την περιφερειακή διάσταση. Και όχι να αγνοεί κάθε φωνή που δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της».

«Θεωρώ ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θέλει δύο κομμάτια. Θέλει έντονη αντιπολίτευση με όλα αυτά που γίνονται, αλλά συγχρόνως θέλει μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης που έχει να κάνει και με τις κοινωνικές αναφορές και με το στίγμα και με έναν ανανεωμένο πολιτικό λόγο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «προφανώς όσο πιο πολλοί ψηφίσουν τόσο καλύτερα και καλώ όλους ανεξάρτητα τον υποψήφιο ή υποψήφια που στηρίζουν να έρθουν στις κάλπες, αλλά και να είναι και μαζί μας προς το συνέδριο για να σχεδιάσουμε όλοι μαζί».

«Χρειαζόμαστε συγκροτημένο κόμμα που σχεδιάζει, που παράγει πολιτική για το μέλλον και μόνο όταν παράγεις πολιτική για το μέλλον, ξέρεις πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις τις καταστροφές, ξέρεις πώς πρέπει να είναι οι εργασιακές σχέσεις, πώς πρέπει να είναι ένα καλύτερο ΕΣΥ, πως να κάνεις καλύτερη και πιο βαθιά αντιπολίτευση στον κύριο Μητσοτάκη και όλα αυτά που παρακολουθούμε».

Για τις επισκέψεις των υποψηφίων στις πληγείσες περιοχές

«Με στενοχώρησε, δεν ήθελα να πάω από μόνος μου. Δεν θεωρώ πως ένας υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να πάει από μόνος του και προτίμησα να κάνω χθες μια πολύ μεγάλη εκδήλωση με ανθρώπους από τη ΓΕΩΤ.Ε.Ε., δασολόγους, από το Αστεροσκοπείο, μια συζήτηση στη Νέα Σμύρνη για πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις φωτιές.

Την προηγούμενη μέρα είχα πάει σε δομές αλληλεγγύης, αλλά είχα κάνει πρόταση να πάμε όλοι. Δεν μπόρεσε να καρποφορήσει, άρα αυτό είναι ένα θέμα. Γι’ αυτό λέω, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που είναι συγκροτημένο, συζητάει πολιτικά και ιδεολογικά και όταν τον έχεις απέναντι, απέναντι στον άλλον, μπορείς να συζητήσεις με σοβαρό τρόπο, να βρίσκεις συνθέσεις και να υποστηρίζουμε τις συνθέσεις.

Αναφερόμενος στις ομοιότητες και τις διαφορές των υποψηφίων μεταξύ τους

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και λέμε πολλά όμοια πράγματα. Λέμε και διαφορετικά πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται ένα κόμμα που έχει αυτοπεποίθηση και περηφάνια και για τις αναλύσεις του και για τις αξίες του και πώς μετατρέπονται αυτές οι αξίες σε πρακτικές πολιτικές, να απαντήσουμε στην κλιματική κρίση ή στους στάσιμους ή χαμηλούς μισθούς ή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Και γι αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να λεγόμαστε αριστεροί γιατί σε πολλά πράγματα μετά από την πανδημία, μετά από τη χρηματοοικονομική κρίση, μετά από την κρίση της ενέργειας, έχουν επιβεβαιωθεί αριστερές αναλύσεις που λέγανε ότι αν δεν αγαπάς τα κοινά, αν δεν αγαπάς το δημόσιο πλούτο, αν δεν αγαπάς το περιβάλλον, θα έχεις πολλά προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ένα ιδεολογικό ρεύμα που για 40 χρόνια μας λέγανε και μας λένε ακόμα ότι ό,τι είναι ιδιωτικό είναι καλό και ότι είναι δημόσιο είναι κακό. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να απαντήσεις ούτε την κρίση την οικονομική, ούτε την ενεργειακή, ούτε την υγειονομική, ούτε την κλιματική κρίση με αυτή την ιδεολογία.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα από την εποχή του κυρίου Σημίτη είναι ο πρωταθλητής των ιδιωτικοποιήσεων. Στη μεγάλη συναίνεση του νεοφιλελευθερισμού κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, το ΠΑΣΟΚ κάτω από τον Κ. Σημίτη έκανε τις πιο πολλές ιδιωτικοποιήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το μοντέλο, αυτός ο φιλελευθερισμός, μας έφερε στις μεγάλες ανισότητες, μας έφερε στην απαξίωση του δημόσιου τομέα, μέσα σε αυτό βάζω και το σύστημα υγείας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος.

Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα, ούτε κάναμε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ούτε κάναμε τη δανειακή σύμβαση που έλεγε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Κάναμε αγώνα να σώσουμε τη ΔΕΗ και τα 17%, κάναμε αναδιαπραγμάτευση όπου δεν μπορούσαμε να σώσουμε την ιδιωτικοποίηση, κάναμε πολλά πράγματα και στον Πειραιά και στο λιμάνι, να έχει ο κόσμος πρόσβαση στη θάλασσα κλπ.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ_ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσακαλώτος, ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη, Μακρόνησο,tsakalotos, syriza, kasselaki, makroniso