Ο ΣΥΡΙΖΑ σε νευρικό κλονισμό: Οι «αποστάτες», το στεφάνι, τα γκάλοπ οι νέες αποχωρήσεις και ο Τσίπρας χωρίς «ενδοχώρα»

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού μοιάζει να βρίσκεται η Κουμουνδούρου με τα διαλυτικά φαινόμενα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Με τα δεδομένα που έρχονται μέχρι στιγμής στην επιφάνεια, η Κυριακή, όταν θα συνεδριάσουν σε πανελλαδικό επίπεδο οι «6+6» των Έφη Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Τζανακόπουλου, αναμένεται να αποτελέσει την αποφράδα ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασιστεί μια νέα

διάσπαση του κόμματος, μία εβδομάδα μετά από αυτή της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κασσελάκης που χτίζει επιχειρηματολογία ενόψει νέας διάσπασης

Σε αυτό το περιβάλλον, η χθεσινοβραδινή έκκληση (ΑΝΤ1, Νίκος Χατζηνικολάου) του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη των 6+6 να μείνουν στην Κουμουνδούρου και να ενταχθούν στο Πολιτικό Κέντρο που σκέφτεται να δημιουργήσει, μάλλον αποτελεί μια κενή χειρονομία, παρά μια ουσιαστική πρόταση συμβιβασμού των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Και αυτό, διότι λίγο πριν είχε αναφέρει: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες».

Η συγκεκριμένη πολύ βαριά λέξη, «αποστάτες», έχει δημιουργήσει νέο κύκλο εκνευρισμού στην άλλη πλευρά, με αρκετούς να σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που ήδη έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία, ως νεολαίοι της εποχής εκείνης, είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον της αποστασίας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτούσε την επιχειρηματολογία του, λιγότερο με στόχο να μεταπείσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν και περισσότερο με το βλέμμα στο blame game για το ποιος θα πάρει τον μουτζούρη της διάσπασης. Ακόμη και πρόσωπα που φέρονται επιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή στην ανάγκη ενότητας του κόμματος, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, φέρονται να είναι άκρως απογοητευμένα μετά και τις νέες δηλώσεις για αποστάτες.

Τσίπρας που δεν πείθει για ενότητα και ξαναχτίζει σχέσεις για το μετά

Ενδείξεις υπάρχουν ότι ακόμη και η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση αποφυγής αυτής της διάσπασης πιθανότατα να έχει και άλλα κίνητρα. Και αυτό, διότι οι περισσότεροι από όσους έχουν συναντηθεί μαζί του τις τελευταίες μέρες, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου φέρονται να μην πείστηκαν από όσα άκουσαν, με την τελευταία, μάλιστα, να δηλώνει χθες το βράδυ (Kontra Channel, Νατάσα Γιάμαλη) ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλα δείχνουν, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει να προτείνει ένα απτό σχέδιο παραμονής των «6+6» στην Κουμουνδούρου, παρά την ασαφή υπόσχεση αλλαγής ηγεσίας μετά από ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί θεωρούν ότι ο κύριος Τσίπρας επιχειρεί να χτίσει ξανά τη σχέση του με την προς αποχώρηση αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία έχει πληγωθεί βαθιά μετά την μη παρέμβαση του για περί «υπονομευτών» του κατά την πρόσφατη περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και να δείξει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς ότι κρατά αποστάσεις από τον Στέφανου Κασσελάκη.

Άλλωστε, οι διαρροές που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων του κόμματος (νυν κι πρώην) ήταν αρκετά διαφορετικού ύφους, με πηγές του κύριου Κασσελάκη να αναφέρουν ότι επικοινωνούν συχνά και του κυρίου Τσίπρα να σημειώνουν ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που συναντήθηκαν μετά την «εθιμοτυπική» επαφή τους αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη. Επίσης, από την πλευρά Τσίπρα έγινε λόγο για «ανησυχία», σημασία «τήρησης του καταστατικού» και ανάγκη για «συμπεριληπτική διάθεση χωρίς αποκλεισμούς», ενώ από την πλευρά Κασσελάκη για «την επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα».

Συνεχίζεται αμείωτο το κύμα των αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου

Επιπλέον χθες συνεχίστηκε κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Πέτρο Κόκκαλη και τον Βαγγέλη Αποστόλου να παίρνουν τη σκυτάλη. «Ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου», δήλωσε ο μεν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θεωρεί αναγκαία την «αναδιάταξη του χώρου αριστερά της ΝΔ». «Για μένα η αποχώρηση από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Θα είμαι παρών στη μάχη για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, όπως πάντα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Εύβοιας, προαναγγέλλοντας την ενεργό συμμετοχή του στις προσπάθειες δημιουργίας νέου κόμματος στα αριστερά της Κουμουνδούρου που θα συγκεντρώσει τον κόσμο από τα διάφορα κύματα αποχωρήσεων.

Αδυναμία να διασφαλισθεί η παρουσία Κασσελάκη στο Πολυτεχνείο

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα κύματα αποχωρήσεων και νέων που επίκεινται, τα οποία φανερώνουν το μέγεθος της κρίσης στην Κουμουνδούρου. Συνθήκες οργανωτικής κατάρρευσης του κόμματος φανερώνει η αδυναμία να βρεθούν τα περίπου 200 άτομα που απαιτούνταν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κατάθεση στεφανιού από τον Στέφανο Κασσελάκη στον χώρο του Πολυτεχνείου, πραγματικότητα που οδήγησε στο να αποφασιστεί τελικά να γίνει κάτι αντίστοιχο στον ασφαλή χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μάλιστα, το κάρφωμα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με διαρροές από το περιβάλλον του νέου προέδρου ότι του «είπε όχι», δηλαδή ότι δεν θα ήταν παρούσα σε ενδεχόμενη κατάθεση στεφανιού, ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά στις σχέσεις του με τους «6+6», η οποία έχει ισχυρή σύνδεση με τη Νεολαία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η Νεολαία και οι δύο Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης (Αναπληρωτής) φέρονται να εξέτασαν το ενδεχόμενο, αλλά από κοινού διαπίστωσαν ότι το εσωκομματικό κλίμα δεν θα επιτρέψει να γίνει επαρκής κινητοποίηση. Διαρροές από την πλευρά των δύο γραμματέων επιβεβαίωναν αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι συνεργάζονται διαρκώς με τη Νεολαία.

Τρίτη θέση και πλειοψηφία ψηφοφόρων για νέο αριστερό κόμμα

Τέλος, το νέο γκάλοπ (Οpinion Poll, Action 24) που παρουσιάστηκε χθες, επιτείνει το κλίμα κρίσης στην Κουμουνδούρου. Και αυτό, όχι μόνο διότι εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να περνά τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίζει τη δεύτερη θέση και μάλιστα με σημαντική διαφορά 1,3%, αλλά γιατί και ένα πλειοψηφικό κομμάτι των ψηφοφόρων του, 54%, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός κόμματος με καθαρά αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν από τον κορμό τη Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας,syriza, tsipras