Ο πλανήτης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, καταστροφικές καταιγίδες και ξηρασία, καθώς και την εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών.

Ο κόσμος «δεν πλησιάζει» να πετύχει τους στόχους του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βάζοντας τον σε τροχιά να ξεπεράσει το όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη που δεσμεύτηκαν οι χώρες στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού του 2015, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά

για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, καταστροφικές καταιγίδες και ξηρασία, καθώς και την εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΗΕ, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου (4,5 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τους προβιομηχανικούς μέσους όρους μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτός ο αριθμός, ο οποίος βασίζεται σε 193 εθνικούς στόχους εκπομπών, είναι κατά ένα βαθμό υψηλότερος από τον στόχο που ορίστηκε στο Σύμφωνο του Παρισιού για το κλίμα, το οποίο στόχευε να περιορίσει τη θέρμανση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ).

Ο ΟΗΕ ανέφερε σε δελτίο τύπου την Τετάρτη ότι ενώ οι χώρες «λυγίζουν την καμπύλη των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς τα κάτω», αυτές οι προσπάθειες «παραμένουν ανεπαρκείς για να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα».

Οι εκπομπές αναμένονταν να αυξηθούν κατά 10,6% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2010, ανέφερε η έκθεση, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά μείωση από τις εκτιμήσεις πέρυσι. Αλλά ο αντίκτυπος των δεσμεύσεων των χωρών να ενισχύσουν τον αγώνα τους για το κλίμα είναι ανεπαρκής, προειδοποίησαν οι επιστήμονες πίσω από την έκθεση.

«Δεν είμαστε ακόμη κοντά στην κλίμακα και τον ρυθμό των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται για να μας φέρει σε τροχιά προς έναν κόσμο 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Simon Stiell, επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για το κλίμα, σε δήλωση. «Για να διατηρήσουν αυτόν τον στόχο ζωντανό, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τα σχέδια δράσης για το κλίμα τώρα και να τα εφαρμόσουν τα επόμενα οκτώ χρόνια».

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα για την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη διεθνή ενεργειακή κρίση και παρεμπόδισε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα