Ο Γιάννης Καρούζος σας απαντά: Παραίτηση ιατρού Ε.Σ.Υ κατά τη διάρκεια πειθαρχικής διαδικασίας - Τι γίνεται

Τα δικά σας ερωτήματα θα απαντήσει ο γνωστός Εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σχετικά με το θέμα παραίτησης ιατρού Ε.Σ.Υ κατά τη διάρκεια πειθαρχικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 Ν. 1397/1983, το οποίο αφορά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ.: «Η υπηρεσιακή σχέση των γιατρών Ε.Σ.Υ. λύνεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης ή τη απόλυσή τους.[…]Οι γιατροί έχουν δικαίωμα υποβολής παραίτησης. Η παραίτηση υποβάλλεται γραπτά στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας

και η λύση της υπηρεσιακής σχέσης επέρχεται με την αποδοχή της παραίτησης. Αν παρέλθει άπρακτο διάστημα δύο μηνών η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή και λύνεται αυτοδίκαια η υπηρεσιακή σχέση.[…] Η αποδοχή παραίτησης και η απόλυση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.»

Συμπληρωματικά, για ό,τι δεν ρυθμίζεται με τα ως άνω, ισχύουν οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) και ειδικότερα τα άρθρα 2 και 148.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του άρθρου 148 του Ν. 3528/2007, ορίζεται ότι η παραίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί αν κατά την υποβολή της εκκρεμεί ποινική δίωξη για πλημμέλημα από τα αναφερόμενα στην περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8 ή για κακούργημα ή πειθαρχική δίωξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή αν η ποινική ή πειθαρχική δίωξη ασκηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης παραίτησης και πριν την αποδοχή της. Στην περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης μετά την υποβολή αίτησης παραίτησης, εφόσον η πειθαρχική υπόθεση δεν εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό εντός έξι (6) μηνών, ο υπάλληλος δικαιούται να υποβάλει νέα αίτηση παραίτησης κατά τους όρους του παρόντος άρθρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι, ο υπάλληλος δεν μπορεί να παραιτηθεί εάν κατά τη στιγμή της υποβολής της παραίτησης εκκρεμεί εις βάρος του πειθαρχική δίωξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου, για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Στα εν λόγω παραπτώματα συγκαταλέγονται η εξαιρετικά σοβαρή απείθεια, η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών κ.α.

Στις περιπτώσεις αυτές, τυχόν κατάθεση δήλωσης παραίτησης, είναι, κατά πλάσμα του νόμου, σαν να μην ασκήθηκε ποτέ, δεν επάγεται καμία συνέπεια στην υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου ούτε δημιουργεί καμία υποχρέωση της Διοίκησης. Πρόκειται για περιορισμό που επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος, καθώς αποτρέπεται η υποβολή παραιτήσεως προς αποφυγή πειθαρχικής ποινής.

Ο Γιάννης Καρούζος θα απαντήσει στα ερωτήματα σας σχετικά με το θέμα παραίτησης ιατρού Ε.Σ.Υ κατά τη διάρκεια πειθαρχικής διαδικασίας στο email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα