«Ντουμάνι» η Αττική από τα τζάκια - «Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά»

Σύννεφο αιθαλομίχλης κάθε βράδυ σε Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα.

Ένα σύννεφο αιθαλομίχλης απλώνεται και φέτος σχεδόν κάθε βράδυ πάνω από την Αττική και άλλες πόλεις της χώρας, από την ανεξέλεγκτη καύση υλικών σε τζάκια. Η αιθαλομίχλη και τα αιωρούμενα σωματίδια, μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Όπως επισημαίνει στο Dnews, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,

κ. Στυλιανός Λουκίδης, ιδιαίτερα για τα παιδιά, η αιθαλομίχλη και τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν κίνδυνο, αφού μπορεί αργότερα στη ζωή τους να έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και άσθμα.

«Πολλές φορές τα υλικά προς καύση σε τζάκια, είναι απολύτως ακατάλληλα, σε βαθμό που προκαλούν επικίνδυνους για το αναπνευστικό, ρύπους. Αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά με την οικονομική κρίση, αλλά και σήμερα υπάρχει κόσμος που δε μπορεί να αγοράζει ξύλα συγκεκριμένα και καίνε ότι βρίσκουν. Αυτά λοιπόν, παράγουν με την καύση διάφορες χημικές ουσίες, προκαλώντας ένα στρώμα ομίχλης στον αττικό ουρανό. Ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα υγείας, προκαλεί δυσφορία. Αυτό μπορεί να συμβεί παροδικά, μπορεί να συμβεί για περισσότερο χρόνο, το έζησαν και άνθρωποι που έμεναν σε περιοχές όπου είχαμε φωτιές», αναφέρει ο κ. Λουκίδης.

Τονίζοντας παράλληλα ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια έκθεση σε αιθαλομίχλη, μπορεί ακόμα και να προκαλέσει αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Οι άνθρωποι επίσης που έχουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και εισπνέουν αυτά τα σωματίδια, μπορούν να έχουν από βραχεία συμπτωματολογία, αλλά και παρόξυνση της νόσου. Μέσα σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, οι παροξύνσεις μπορεί να συμβαίνουν από περιβαλλοντικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας, έχει συμβάλλει αρνητικά στο ζήτημα. Για τα μικρά παιδιά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, αφού μπορεί σε δεύτερο χρόνο, να έχουν προβλήματα από αναπνευστικά νοσήματα, ή ακόμα και την ανάπτυξη άσθματος», καταλήγει.

Στην παρακάτω φωτογραφία, που απεικονίζονται οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα, ένα από τα προηγούμενα βράδια στην Αττική, μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει, πόσο υψηλοί είναι οι ρύποι, πολύ πιο ψηλά από τα επιτρεπτά όρια. Όλες σχεδόν οι περιοχές στην Αττικής, μετατρέπονται τα βράδια σε «θαλάμους αερίων», με συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με έγγραφό του σήμερα, το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. της Μαγνησίας, προειδοποιεί τα άτομα με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας που παρατηρείται στην πόλη, μετά από σχετικές μετρήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρει:

«Το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Μαγνησίας ενημερώνει ότι με βάση τις μετρήσεις των τριών σταθμών που βρίσκονται εντός του Πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου (1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Διοικητήριο και Ν. Δημητριάδα) και είναι ενταγμένοι στο ΕΔΠΑΡ, ο ημερήσιος μέσος όρος των PM10 για τις τρεις προηγούμενες ημέρες του Δεκεμβρίου παρουσιάζει υπέρβαση του ορίου των 50μg/m3 και κυμαίνεται μεταξύ 50 και 75μg/m3.

Λόγω των ανωτέρω και των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή συστήνει την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Συγκεκριμένα: «Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Όπως σημειώνει στο Dnews, ο κ. Λουκίδης, ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζεται σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε εκτάσεις που κάηκαν το καλοκαίρι που πέρασε. Αφού, δεν υπάρχουν δάση και εκεί το περιβάλλον θα αργήσει να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τις φωτιές.

#ΤΖΑΚΙΑ #ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ #ΚΑΥΣΗ #ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ #ΛΟΥΚΙΔΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντουμάνι, Αττική, - Ιδιαίτερη,ntoumani, attiki, - idiaiteri