Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτροφ

Εξακολουθούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, αυτή τη φορά από τη Σόφια, με τον 'Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να συναντά τον ομολόγό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Σόφια, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους των υπό ένταξη χωρών.

Με το άλλο ''μέτωπο'' της εξωτερικής πολιτικής, αυτό με την Τουρκία, να ''αιμορραγεί'' μετά και την πρόσφατη ένταση στα Ίμια, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Κοτζιάς συναντάται για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα με τον

ομολογό του, δείγμα ότι πλέον είναι στο ''φουλ'' οι μηχανές για την επίλυση του ονοματολογικού.

Παρών και σε αυτή τη συνομιλία ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια στιγμή, πριν από λίγες ώρες, αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στον απόηχο του νέου γύρου επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως από τα επτά ζητήματα που αφορούσαν στην αρχή οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει τα τρία και απομένουν ανοιχτά ακόμη τέσσερα.

«Ο κ. Νίμιτς ηγείται της διαδικασίας επίλυσης και γνωρίζει τι μπορεί να περάσει και τι όχι» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μπορεί τα τρία θέματα που έκλεισαν να ήταν τα ευκολότερα, αλλά αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μια κατάληξη.

Πάντως επέμεινε ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές και σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποια θέματα μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Επανέλαβε επίσης πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε λύση, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επιβεβαίωσε επίσης πως ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από την πλευρά της ΠΓΔΜ και τόνισε πως στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές.

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ έρχονται έπειτα από τον νέο γύρο επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα