Ν. Κοστέλο: Μη σκέπτεστε "καθαρή έξοδο", έχετε ακόμη πολλά να κάνετε!

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση οι ισχυρισμοί του επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών για τον πολύ δρόμο που πρέπει ακόμη να διανύσει η Ελλάδα μέχρι να επανέλθει η πλήρης εμπιστοσύνη και η βεβαιότητα για το μέλλον της.-"Οι πλειστηριασμοί πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα" τόνισε επίσης ο κοινοτικός αξιωματούχος

Φρένο στα σενάρια για "καθαρή έξοδο" της Ελλάδος από τα Μνημόνια έβαλε ο επικεφαλής των κλιμακίων των επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού

Επιμελητηρίου. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και μετά τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση της Κομισιόν για την εφαρμογή των επαχθών μέτρων που προβλέπουν οι τωρινές συμφωνίες. Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμα κι ότι αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση. «Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Μνημονίου κι ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε καν συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι καλύτερες λύσεις.

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στην ώρα τους για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να φέρουν ένα πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα επόμενο στις αρχές Ιανουαρίου για να υπάρξει πολιτική συμφωνία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 24ης Ιανουαρίου 2018. Διευκρίνισε δε ότι όλα αυτά είναι προϋπόθεση όχι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, αλλά και για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος στους μήνες Φεβρουάριο με Μάιο του 2018.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά «η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά» κι αντί να βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου πρέπει να έχει και τη φιλοδοξία να κινείται μεταξύ των καλύτερων στις επιδόσεις. Πρόσθεσε δε ότι παραμένουν πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα πάρει πάρα πολλά χρόνια η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέχρι να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς δεν θα έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο κ. Κοστέλο σημείωσε επίσης ότι:

- Οι απόπειρες εξόδου στις αγορές που έχουν γίνει βοηθούν στην αναδιάρθρωση και την επιμήκυνση της λήξης των υποχρεώσεων πληρωμής του χρέους, αλλά «θα πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσουν να γίνονται».

- Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά για να είναι επιτεύξιμα θα πρέπει να συνδυαστούν και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης αλλά θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στη φορολογία τις οποίες πάντως δεν αποκλείουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αφού με τη μείωση των συντάξεων, που προβλέπεται να γίνει, θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα θα δημιουργηθούν περιθώρια για να αλλάξει η σχέση μεταξύ φόρων και κρατικών δαπανών .

- Για να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση απαιτούνται 110 προαπαιτούμενα συνολικά, εκ των οποίων έχει εκπληρωθεί προς το παρόν μόλις το 1/3 αλλά πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα αποτελούν τυπικές υποχρεώσεις που θα επιλυθούν εύκολα. Για τη συνέχεια και μέχρι να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα συνολικά θα πρέπει να γίνουν 82 βήματα ως τον Αύγουστο και την τέταρτη αξιολόγηση , «που ελπίζουμε να είναι και η τελευταία».

Αναφερόμενος, τέλος, στις τράπεζες ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι το προαπαιτούμενα έχουν κατά βάση συμφωνηθεί από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αλλά τώρα πλέον έχει σημασία η εφαρμογή τους. Όπως είπε, «θέλουμε να δούμε αποτελέσματα και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά το ζητούμενο πλέον είναι να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα»!

Keywords
Τυχαία Θέματα