ΜΤΠΥ: Πλεονασματικός προϋπολογισμός μετά από μια δεκαετία - δεν μειώνεται άλλο το μέρισμα

Με πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ πρόκειται να κλείσει η οικονομική χρήση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά μετά από το 2007.

Μάλιστα, έχει βελτιωθεί τόσο πολύ η εικόνα του πάλαι ποτέ προβληματικού ταμείου, ώστε υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πλεονασματικός και ο προϋπολογισμός του 2018. Η αναστροφή της αρνητικής πορείας του Ταμείου, έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζεται η αισιοδοξία από τη διοίκηση, ότι το μέρισμα που χορηγείται σε 275.000 μερισματούχους

θα μείνει αμετάβλητο τη νέα χρονιά και δεν θα υποστεί νέα περικοπή.
Η θετική πορεία του Ταμείου για το 2018 προεξοφλείται από το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε εισφορά 4,5% που θα καταβάλλεται από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που είναι δικαιούχοι μερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι σε μηνιαία βάση το έσοδο για το ΜΤΠΥ εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 23 – 24 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι και τα έξοδά του για να μπορεί να καταβάλλει απρόσκοπτα μέρισμα στους συνταξιούχους.
Σήμερα, το Ταμείο χορηγεί μερίσματα που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα των 100 ευρώ το μήνα. Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση η διοίκηση χρειάστηκε κατά το τρέχον έτος να καταβάλλει αναδρομικά σε 26.000 δικαιούχους που περίμεναν από το 2014 για να εισπράξουν το μέρισμα που τους αναλογούσε. Βέβαια τα αναδρομικά δόθηκαν αφού προηγήθηκαν σημαντικές περικοπές στο μέρισμα, που προ ενός έτους ανερχόταν στα 170 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο. Για την εξόφληση των 26.000 δικαιούχων απαιτήθηκε κονδύλι 85 εκατ. ευρώ περίπου.
Απομένει να ρυθμιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους περίπου 3.000 δημόσιους υπαλλήλους που δεν συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης στο ΜΤΠΥ και δεν δικαιούνται μερίσματος. Για το θέμα η διοίκηση έχει προχωρήσει σε ειδικό έλεγχο, ανά περίπτωση και εντός του μήνα είναι πιθανό να γίνει και η απαραίτητη ενημέρωση για την οφειλή που υπάρχει. Μια οφειλή που είναι πιθανό να συμψηφιστεί με τυχόν αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ή με μελλοντικά ποσά μερίσματος, έτσι ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, να καρπωθούν την παροχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα