Μουζάλας: Να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία για το προσφυγικό

Μουζάλας από Μόρια: Όλα εξαρτώνται από τις ροές, δεν έχουμε μαγικά ραβδιά

Χριστούγεννα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έκανε ο Γιάννης Μουζάλας, εκεί όπου, κατά δήλωση του ίδιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση «θα τείνει προς το κανονικό», γιατί όλα εξαρτώνται από τις ροές.

Μουζάλας: Σήμερα, ημέρα Χριστουγέννων, έκανε

καλό καιρό και από το πρωί είχαμε 175 αφίξεις στη Λέσβο.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού, υποστήριξε ότι με βάση τη συμφωνία για το Προσφυγικό αυτοί που είναι ευάλωτοι μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. «Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, ο Έλληνας υπουργός στο πλαίσιο ανεπίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, χωρίς να καταπέσει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην εφημερίδα ότι συζητήθηκαν και θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τη λύση της μεταφοράς των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα, που έως τώρα δεν προκρινόταν παρά τις πιέσεις των νησιωτών, κινείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης άμεσης λύσης για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, εφόσον οι ροές συνεχίζονται παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Πάντως ο Γιάννης Μουζάλας όταν ρωτήθηκε για τα ρεπορτάζ που φιλοξενούνται από τα ξένα δίκτυα, και τα οποία αναφέρουν τη Μόρια ως ένα σύγχρονο κολαστήριο, απάντησε ότι οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα, και θύμισε την κατάσταση στην Ειδομένη πριν από λίγο καιρό. «Υπάρχουν φάσεις που οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πάρα πολύ σκληρές και πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό δεν εξαρτάται από την Πολιτεία. Εξαρτάται από τις ροές. Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά επειδή αυξήθηκαν οι ροές ξαφνικά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα