Μόνο με έγγραφη συναίνεση της μητέρας η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στο μαιευτήριο

Την καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ιδιωτικών μαιευτηρίων θεσπίζει απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Σκοπός της απόφασης είναι η προώθηση του μητρικού θηλασμού αφού της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Για το σκοπό

αυτό συμπληρώνεται το κατά περίπτωση κατάλληλο έντυπο.

Το έντυπο υπογράφεται εις διπλούν και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.

Η συμπλήρωση του εντύπου γίνεται με ευθύνη του/της παιδιάτρου ή εναλλακτικά του/ της μαιευτή/ μαίας. Κατά την ενημέρωση και συναίνεση της μητέρας θα πρέπει να τηρείται ο «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» .

Σύμφωνα με την απόφαση η μητέρα θα δηλώνει εγγράφως: “Δηλώνω ότι μου έγινε σύσταση να θηλάσω αποκλειστικά. Επίσης, ότι ενημερώθηκα αναλυτικά και κατανόησα:

– την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού, καθώς και την υγεία της μητέρας

– τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος

– ξένο γάλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος/τροποποιημένο γάλα αγελάδας) θα δοθεί στο μωρό μου εάν υπάρχει αποδεκτός ιατρικός λόγος ή εάν εγώ δεν επιθυμώ να θηλάσω.

Στη χώρα μας τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα» (σχετικό 4) σε ότι αφορά την σίτιση με μητρικό γάλα αποκλειστικά, βρέθηκε ότι το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν εντός του πρώτου 24ώρου ζωής ανερχόταν στο 66%, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας και στο 40% στο τέλος του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με τα «10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό» τα νοσοκομεία έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της μητέρας για έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση, ενώ στο θηλάζον νεογνό δεν πρέπει να χορηγούνται οποιαδήποτε άλλα υγρά εκτός αν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

Σε συνέχεια των ανωτέρω , σας υπενθυμίζουμε τη σχετική (2) Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζεται ότι η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα