Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε τις Πρέσπες με τις συντάξεις

Μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι ο στόχος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ για τις εθνικές εκλογές απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την φράση της περί παλινόρθωσης της δεξιάς.

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Open παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των

εκλογών, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις σχέσεις του με τη σύζυγό του Μαρέβα αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις.

Οι κυριότερες απαντήσεις στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την Ελλη Στάη

Για τις ευρωεκλογές

Ε. ΣΤΑΗ: Όταν λέτε μεγάλη νίκη, τι εννοείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια μεγάλη, μία ευρεία νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Όπως σας είπα πριν, έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έρχονται σχεδόν 4 χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες πριν, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μου δώσετε αριθμό. Το αντιλαμβάνομαι. Δεν είναι και εύκολο να το πει κανείς αυτό. Αλλά, προφανώς, εικάζω ότι εννοείτε παραπάνω από αυτό το 3,5%, για να μου απαντάτε στο ερώτημα «θέλω μία ευρεία νίκη».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα ότι θέλω μία ευρεία νίκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε πολύ παραπάνω από αυτό που έχει τεθεί ήδη από στελέχη σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να την ορίσετε όπου θέλετε. Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά και να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές. Αλλά, το σημαντικό, για μένα, είναι η πολιτική νομιμοποίηση, η οποία συνοδεύει αυτό το εκλογικό ποσοστό. Διότι, δεν είναι μόνο το ζητούμενο να διεκδικήσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή, πιστεύω, ότι σε μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, στις βόλτες τις οποίες κάνω, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση». Λένε δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο». Αυτό το ακούμε συνέχεια. Μία κοινωνία καταπιεσμένη, μία μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή καλύτερη». Και οι ευρωεκλογές, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Για τις εθνικές εκλογές

ΣΤΑΗ: Ωραία. Εγώ θα εικάσω κάτι το οποίο δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών σας και των συζητήσεών σας το βάζετε και εσείς. Να εικάσω ότι ένα από αυτά τα Κόμματα θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ όμως έχει απορρίψει μια τέτοια συνεργασία κατά μόνας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα και στο πρόσφατο συνέδριο προχθές που έγινε η κυρία Γεννηματά είπε ένα βροντερό όχι σε αυτή τη συνεργασία και ένα βροντερό όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς. Να εικάσω ότι θα είναι κάποια άλλα κόμματα που ήδη υπάρχουν στη Βουλή; Θα είναι το Ποτάμι ας πούμε αν αυτό θέλει η λαϊκή βούληση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας λέω δεν το ξέρω. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για αυτό το οποίο είπατε. Αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις αρχηγών άλλων Κομμάτων, αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κυρία Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ…

Ε. ΣΤΑΗ: Αποκλείετε τη δυνατότητά της να κρίνει τώρα τα πράγματα εκείνη με άλλο τρόπο;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΠιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν την χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης, κυρία Στάη, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το δεύτερο Κόμμα -εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα- θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης. Θέλω να σπεύσω να προκαταλάβω τη δική σας ερώτηση η οποία είναι αυτονόητη. «Καλά, μιλάς για εθνική συνεννόηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βάζεις σε αυτή τη συζήτηση;».Σας απαντώ λοιπόν ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε με αυτά τα οποία λέει, όχι. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε 4 χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών Πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Είναι μια συμφωνία η οποία τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και τα απόνερα αυτής της κακής συμφωνίας τα βλέπουμε και σήμερα. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής, το ξαναλέω, της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας. Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό διότι σήμερα η συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας, κυρία Στάη; Δέχτηκα παροτρύνσεις. Αλλά όταν εξήγησα την άποψή μου...

Ε. ΣΤΑΗ: Θα μου πείτε από ποιους δεχθήκατε τις παροτρύνσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μπορείτε να το φανταστείτε.

Ε. ΣΤΑΗ: Να φανταστώ από την Γερμανίδα Καγκελάριο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν εξήγησα και στην Καγκελάριο Μέρκελ την άποψή μας, τη θέση μας και γιατί επιμένουμε στη γραμμή μας, υπήρξε κατανόηση. Υπήρξε κατανόηση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και με όσους έχω συνομιλήσει και εξηγήσει γιατί η συμφωνία αυτή έχει προβληματικές πτυχές δεν έχω πάρει απάντηση. Δεν μου έχει απαντήσει κανείς, κυρία Στάη, ούτε ο κ. Τσίπρας γιατί μια χώρα η οποία ονομάζεται «βόρεια Μακεδονία» πρέπει η γλώσσα της να είναι «μακεδονική» και οι πολίτες της να είναι «Μακεδόνες». Αυτό δεν μου το έχει απαντήσει κανείς ακόμα. Και δεν μπορεί να το απαντήσει. Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε πραγματικά να μιλάει για βαλκανική οικονομική πολιτική να του θυμίσω κάτι: Ότι με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια. Άρα, όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε επίπεδο ψυχολογίας είναι οι χειρότερες από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο. Για αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Τόνισε δε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός αντάλλαξε τη συμφωνία των Πρεσπών με τις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα