Μετατροπή σύνταξης αναπηρίας σε γήρατος

Τις περιπτώσεις όπου θα μπορούν συντάξεις αναπηρίας να μετατρέπονται σε γήρατος, περιγράφει εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Τις περιπτώσεις όπου θα μπορούν συντάξεις αναπηρίας να μετατρέπονται σε γήρατος, περιγράφει εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Τονίζεται

ότι σε αυτό το καθεστώς δεν υπάγονται συνταξιούχοι που κατά τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας, δεν είχαν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση με τον ν.612/77 και δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά απέκτησαν την πάθησηαναπηρία μεταγενέστερα του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Αντίθετα το δικαίωμα μετατροπής ισχύει στις εξής περιπτώσεις:

*Συνταξιούχοι αναπηρίας με πάθηση υπαγόμενη στις διατάξεις του ν.612/1977, εφόσον η συγκεκριμένη πάθηση υπήχθη μεταγενέστερα της αίτησης τους στις ειδικές αυτές διατάξεις

* Όσοι έπασχαν από παθήσεις εμπίπτουσες στον ν.612/77 κατά την συνταξιοδότηση τους και οι οποίοι ενδεχομένως λόγω άγνοιας δεν αιτήθηκαν την υπαγωγή τους στις ανωτέρω σχετικές διατάξεις.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μπορεί να συνυπολογιστεί μόνο για τη συμπλήρωση των κατ΄ ελάχιστον απαιτούμενων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη ασφάλισης και μόνο για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος. Αντιθέτως, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί για τη συμπλήρωση χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από ειδικές διατάξεις νόμων, μεταξύ άλλων, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με τις προνομιακές διατάξεις του ν.612/1977, όπως έχουν επεκταθεί και ισχύουν, ή για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Υπενθυμίζεται ότι γι’ αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες-ασφαλισμένους των ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η σύνταξη μπορεί να χορηγηθεί με 15 έτη ασφάλισης ή εφόσον πρόκειται για ασφάλιση υπολογιζόμενη από τον οικείο φορέα σε ημέρες, με 4500 ημέρες ασφάλισης, εφόσον πάσχουν από συγκεκριμένης και οριζόμενης από τις παραπάνω διατάξεις μορφής αναπηρία. Το ποσόν της σύνταξης καθορίζεται ίσο προς αυτό που αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ή 35 έτη ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα