Μερίδιο από την ανερχόμενη αγορά της Ασίας διεκδικεί η Ελλάδα

Η τουριστική αγορά της Ασίας είναι μια αγορά με τεράστια δυναμική. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2016 οι Ασιάτες τουρίστες πραγματοποίησαν το 40% των διεθνών τουριστικών δαπανών σύμφωνα με τον διευθυντή Προγράμματος για την Ασία και τον Ειρηνικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Jing Xu, ο οποίος μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού της Philoxenia με θέμα «Ασιατικός Τουρισμός: Η Ελλάδα ως προορισμός και ως Ευρωπαϊκή Πύλη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα

στη Θεσσαλονίκη.

Μερίδιο αυτής της αγοράς διεκδικεί από την πλευρά της και η Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής, Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας γίνονται εντατικά προσπάθειες από το υπουργείο να προσεγγίσει την Ασιατική αγορά, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού πλαισίου που αφορά το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Συμπληρωματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, διευκολύνοντας τους ασιάτες τουρίστες, αναμένεται να λειτουργήσει το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 15 κέντρα θεωρήσεων visa στην Κίνα (όταν στο παρελθόν ήταν συνολικά τέσσερα), όπως ανέφερε ο Ιωάννης Πεδιώτης πρέσβης, διευθυντής Γ4 Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ.Τζιάλλα, η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν το 2017 τα 30 εκατομμύρια, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αγγίζουν τα 31 εκατομμύρια.

Παράλληλα, η Κίνα από την πλευρά της δίνει σημαντική βαρύτητα στη σύνδεση με την Ευρώπη και στην πρωτοβουλία για το νέο Δρόμο του Μεταξιού, όπου συμμετέχουν πλέον πάνω από 60 χώρες. Όπως ανέφερε ο Jason Wang, γενικός διευθυντής του Global Tourism Economy Forum τα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα θα κατευθύνει 150 εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο ετησίως, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα δαπανήσουν συνολικά τουλάχιστον 300 δισ.δολ.

Για τα χαρακτηριστικά των Κινέζων τουριστών και κυρίως της γενιάς των Millennials μίλησε η Θεοδώρα Ρήγα, διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μάρκετινγκ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ.

Η κ.Ρήγα ανέφερε ότι τον Πειραιά επιλέγουν ετησίως περίπου 1.100.000 επιβάτες κρουαζιέρας μέσω των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας παγκοσμίως. "Μέσω της κρουαζιέρας προσδοκούμε και εμείς να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα των Ασιατών τουριστών στην χώρα μας”, σημείωσε.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των Ασιατών τουριστών είπε ότι στην πλειονότητά του είναι άτομα άνω των 35 ετών ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει για το μέλλον η γενιά των Millennials, δηλαδή όσοi γεννήθηκαν από την δεκαετία του 80 και μέχρι τις αρχές του 2000.

"Πρόκειται για έναν αριθμό 415 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιστοίχως με το συνολικό άθροισμα του εργαζόμενου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Ευρώπης" είπε και επεσήμανε ότι ξοδεύουν περίπου 30% των εσόδων τους σε ταξίδια, γεύματα ή ψώνια και όχι τόσο σε αγορές αυτοκινήτων η σπιτιών. Τόνισε μάλιστα, ότι το 2016 ταξίδεψαν εκτός Κίνας 135 εκατομμύρια άνθρωποι και ξόδεψαν 12% περισσότερα χρήματα από ότι το 2015 ενώ μέχρι το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά παγκοσμίως.

Τα σημεία στα οποία εστίασε και πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να προσεγγίσουν αυτήν την αγορά ήταν τα χαρακτηριστικά των Millennials, οι οποίοι σύμφωνα με όσα είπε η κ.Ρήγα, μιλούν εξαιρετικά αγγλικά, το 98% χρησιμοποιεί έξυπνα κινητά για επικοινωνία αλλά και για την εύρεση επιλογών ταξιδιού ενώ το 72% προγραμματίζουν το ταξίδι τους μέσω του κινητού αξιοποιώντας και ερευνώντας πρώτα σχετικά ταξιδιωτικά blog και κοινωνικά δίκτυα.

Σημείωσε επίσης, ότι οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Yahoo αλλά και κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter & Instagram απαγορεύονται στην Κίνα, για αυτό η προβολή επιχειρήσεων που θέλουν να προσελκύσουν ταξιδιώτες από αυτή την αγορά θα πρέπει να γίνεται μέσω we chat η weibo, ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο έχει διεισδύσει στο 30% των χρηστών του διαδικτύου, το οποίο μεταφράζεται σε 260 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το 2016.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα