Μαξίμου: Κερδίζεται το στοίχημα για εκλογές τον Οκτώβρη

Η «φωτογραφική» τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή αίρει τα κωλύματα και ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο Κουντουρά και Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δίνει σήμα για εκλογές τον Οκτώβρη, πιστοποιώντας την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Το

πρόβλημα με τους δύο υποψήφιους και πιθανώς και άλλους που ενδεχομένως προκύψουν, ήταν ότι σε περίπτωση που παραιτούνται από βουλευτές για να είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη στην Βουλή.

Σε περίπτωση παραίτησης της κ. Κουντουρά την έδρα να λάμβανε ο πρώτος επιλαχών από τους ΑΝΕΛ, κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε και σε περίπτωση παραίτησης του Δανέλλη, την έδρα του θα λάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το Ποτάμι.

Η ρύθμιση λοιπόν αίρει το αρχικό κώλυμα και οι δύο βουλευτές μπορούν να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χαθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης στην Βουλή.

Ο Τσίπρας κοιτάει Οκτώβρη

Με την τροπολογία αυτή ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει το αφήγημα της κυβέρνησης και του ίδιου ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να πάει σε πολλαπλές κάλπες τον Μάιο, η παραίτηση των δύο υποψήφιων ευρωβουλευτών δεν θα δημιουργούσε ζήτημα δεδηλωμένης καθώς έτσι και αλλιώς η Βουλή θα διαλυόταν για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Το γεγονός ότι κατατέθηκε τροπολογία δείχνει ότι το σενάριο εκλογών τον Μάιο δεν υφίσταται.

Ωστόσο, με αυτή την ρύθμιση δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει για δύο τουλάχιστον μήνες. Όταν Κουντουρά και Δανέλλης – εφόσον εκλεγούν – κληθούν να διαλέξουν τότε προφανώς θα δημιουργηθεί ζήτημα δεδηλωμένης.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το ρόλο πυροσβέστη θα αναλάβει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μετά και το ταξίδι στην Βόρεια Μακεδονία και την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στην περίπτωση που εκλεγούν και οι δύο, κάτι που φαντάζει απίθανο, ίσως υπάρχει και το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη με αυτή την εξέλιξη μπαίνουν τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Μάιο.

Άλλωστε, η κυβέρνηση θέλει να παίξει το χαρτί της οικονομίας γνωρίζοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες εν μέσω καλοκαιριού θα βελτιωθούν με την ανεργία να πέφτει περαιτέρω και οι πληγές από την Συμφωνία των Πρεσπών να έχουν αρχίσει να επουλώνονται και να διαφαίνονται οι θετικές πτυχές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα