Μακρή: Η Γ' Λυκείου έκλεισε νωρίτερα για την ασφαλέστερη προετοιμασία των υποψηφίων

Στο εσπεσμεύνο κλείσιμο των σχολείων αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή , κάνοντας λόγο για καλύτερη και ασφαλέστερη προετοιμασία για τις πανελλήνιες.

Η υφυπουργός Παιδείας

αναφερόμενη στο θέμα των Πανελληνίων τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά fm ότι «υπάρχει η περσινή εμπειρία και θέλω να επισημάνω ότι η μακροχρόνια εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων συνέβαλε ώστε και πέρυσι την περίοδο της πανδημίας να γίνει με τον γνωστό αδιάβλητο τρόπο και με τα μέτρα προστασίας τα οποία χρειάζονται.

Φέτος οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν 14/6 και τελειώνουν 22/6, και σε ότι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια 15/6 και τελειώνουν 28/6. Σε ότι αφορά στα μέτρα προστασίας θα μου επιτρέψετε να τα κάνουμε συγκεκριμένα μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών.»

Μιλώντας για τα σχολεία που δεν λειτουργούν η κα Μακρή δήλωσε ότι «τα πράγματα πάνε καλά βεβαίως δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε έννοια και αγωνία για τα σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν.

Το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό, σε πλήρη αναστολή είναι 99 όταν το σύνολο των σχολείων είναι 14.149. Και σε τμήματα, το σύνολο τoυς είναι 356.319 και σε μερική αναστολή είναι 922.

Ο αριθμός είναι μικρός παρόλα αυτά αποδεικνύεται ότι το self testing, η αυτοδιάγνωση, ήταν ένα πολύ σημαντικό όπλο μαζί με όλα τα άλλα μέτρα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τα self tests εξήγησε ότι «όταν ξεκινήσαμε τα 2 self test ήταν απαραίτητα για το λόγο ότι τα παιδιά απείχανε από κάθε διαδικασία για 15 μέρες συνεπώς δεν είχανε αυτόν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Άρα για την πληρέστερη προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας κρίθηκε απαραίτητο να γίνονται δύο self test την εβδομάδα εν συνεχεία η αποκλιμάκωση την οποία έφεραν οι εμβολιασμοί, τα self test που είχαν ήδη γίνει, τα μέτρα προστασίας επέτρεψαν να γίνει ένα self test την εβδομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν εκπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας.»

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης επελέγη αυτή η μια διενέργεια τεστ την εβδομάδα.»

Αναφορικά με τους «αρνητές» εκπαιδευτικούς των self test η κα Μακρή ανέφερε ότι «αν υπάρχουν κάποιοι δεν είναι περισσότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού οι αρνητές.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της αυτοδιάγνωσης και η επιθυμία τους να επιβληθούν σε αυτόν τον έλεγχο ήταν όχι απλώς συγκινητική, κατά εμάς στο υπουργείο αναμενόμενη, αλλά περιελάμβανε και τις οδηγίες και τις παραινέσεις και τις συμβουλές που δινόντουσαν και στους μαθητές και στους γονείς.

Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί εκπλήρωσαν την αποστολή τους όπως όλοι περιμέναμε με έναν τρόπο υποδειγματικό. Για ακόμη μια φορά στην πανδημία φάνηκε πως οι εκπαιδευτικοί απολύτως κατανοούν το ρόλο τους και συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που αξίζει επαίνους, όχι μόνο από το υπουργειο μας, αλλά από όλη την κοινωνία .

Ερωτηθείσα αν θα υπάρχουν προβλέψεις για μαθητές που ενδεχομένως να νοσήσουν την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων η υφυπουργός εξήγησε ότι  «υπήρχαν πάντοτε προβλέψεις για παιδιά τα οποία κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους δεν μπορούσαν να τις ολοκληρώσουν τότε προσήρχοντο στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Με την ίδια διαδικασία θα προσέλθουν και τα παιδιά που μπορεί να νοσήσουν.»

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτούργησε και πήραμε και ευρωπαϊκά εύσημα. Πράγματι η τηλεκπαίδευση δεν έχει τις παραμέτρους της δια ζώσης εκπαίδευσης που είναι η διάδραση μεταξύ μαθητών, η επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα παρόλα αυτά η τηλεκπαίδευση μας επέτρεψε να καλύψουμε την ύλη. Αυτό ως εκπαιδευτικό αποτέλεσμα ας καταγράφει και ας πιστωθεί στο υπουργειο

Τέλος η υφυπουργός δήλωσε ότι «η αποκλιμάκωση στην οποία οδηγούν οι εμβολιασμοί, ο καιρός, οι εμβολιασμοί οι οποίοι θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να είμαστε απαισιόδοξοι, από την άλλη πλευρά όμως οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν και να είμαστε αδρανείς. Άρα έχουμε όλα τα σενάρια επεξεργαστεί με την ελπίδα ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες θα επιτρέψουν τη δια ζώσης λειτουργία.»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021ΜΑΚΡΗΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΣΧΟΛΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα