Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο, καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο: Οι εξελίξεις σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο: Live οι σκληρές μάχες της Πυροσβεστικής

Μπορεί νωρίτερα τη Δευτέρα να είχαμε μια ύφεση της φωτιάς στη Ρόδο, ωστόσο λίγο μετά τις 9 είχαμε μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση - αυτή τη φορά στο Ασκληπιείο της Ρόδου.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί εστάλη λίγο μετά τις 11:00 πρωί για

να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι.

Η δασική πυρκαγιά στην Ρόδο μαίνεται και μάλιστα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπιείο, με αποτέλεσμα η πολιτική προστασία να ζητήσει την εκκένωση περιοχών στις οποίες πλησιάζει η φωτιά.

Οι φλόγες βρίσκονται πλέον μέσα στον οικισμό, με τις εικόνες από το σημείο να είναι δραματικές: Καίγονται τα πρώτα σπίτια στο Ασκληπιείο. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και οκτώ αεροσκάφη.

Από το βράδυ της Κυριακής, δύο μέτωπα αποτελούν συνεχή απειλή για το χωριό. Παρά τις γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων του χωριού που αγωνίστηκαν με ακλόνητη αποφασιστικότητα, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επέλαση της φωτιάς στον οικισμό. Αυτή την ώρα, η φωτιά κατακαίει σπίτια, καταστήματα, καθώς και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα. Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα «112» τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους. Συνολικά, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας.

Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η αστυνομική διεύθυνση Κέρκυρας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην βόρεια Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση δεν επιτρέπεται η άσκοπη κυκλοφορία προς Σινιές Σάντα Παντοκράτορα αλλά και Κασσιώπη.

Διάσπαρτα μέτωπα στην Εύβοια

Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας.

Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης. ενώ χθες, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω 112 στους κατοίκους τους.

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νοτο.

Σε ύφεση η φωτιά στο Αίγιο

Λίγο μετα τις 10:30 ήρθαν καλά νέα από το Διακοπτό, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν εναέρια μέσα. Η μεγάλη φωτιά βρίσκεται αυτή την ώρα σε ύφεση.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων προς το Διακοπτό λόγω της φωτιάς στο Αίγιο

Σύμφωνα με την Hellenic Train, λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο Αίγιο, καταργούνται προσωρινά 6 δρομολόγια.

Συγκεκριμένα καταργούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52

1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04

1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17

1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37

1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07

1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45

Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα στην Κάρυστο

Έκκληση για εναέρια μέσα έκανε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 24/7 στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Είχαμε πάνω από 5 μποφόρ. Όλο το βράδυ δώσαμε άνισο αγώνα» ανέφερε. Σημειώνεται πως οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο φτάνουν έως και τα είκοσι μέτρα.

Η ενημέρωση το πρωί της Δεύτερας

Σύμφωνα την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα στις 7:30 το πρωί:

Ρόδος: Η πυρκαγιά σε ύφεση. Δυτική πλευρά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε εστίες στον Ασκληπιείο και στα Λαερμα. Ανατολική πλευρά πάει καλά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια Απολλωνα-Στεφανιας προ Μαλωνα.
Επιχειρούν ένα CL-415 και 3 Τρακτορες.

Υλίκη: Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Κάρυστος: Η πυρκαγιά έχει ανοίξει νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστό αλλά εξακολουθεί να έχει ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν ένα CL-215 και 2 CL-415, ενώ θα σταλεί και ένα Ε/Π. Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ένα νέο «112» στην Εύβοια καλούσε σε εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο, ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Κέρκυρα: Η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μεγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιλατουροι και Απολύσει, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

Αίγιο: Υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, ένα S-64 και 2 CL-215.

#ΦΩΤΙΑ_ΤΩΡΑ #ΦΩΤΙΕΣ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ #ΦΩΤΙΑ #ΡΟΔΟΣ #ΚΕΡΚΥΡΑ #ΠΥΡΙΝΑ_ΜΕΤΩΠΑ #ΚΑΡΥΣΤΟΣ #ΕΥΒΟΙΑ #ΑΙΓΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαίνονται, Κέρκυρα Ρόδο Αίγιο, Κάρυστο,mainontai, kerkyra rodo aigio, karysto