Λουτρό αίματος στο Ιράν: Στους 103 οι νεκροί, φόβοι για αντίποινα

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις κοντά στον τάφο του Ιρανού στρατηγού Καζέμ Σουλεϊμανί κατά την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του από τις ΗΠΑ.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Irib δήλωσε ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι εκρήξεις έπληξαν μια πομπή κοντά στο τέμενος Καζέμ Σουλεϊμανί στη νότια πόλη Κέρμαν.

Την ώρα που το Ιράν κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», δεν είναι ακόμα σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις και δεν υπήρξαν άμεσες καταγγελίες

από ομάδες.

Όμως οι Άραβες αυτονομιστές, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλες σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες έχουν δηλώσει ότι έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και σιιτικών ιερών στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ποιος ήταν ο Καζέμ Σουλεϊμανί

Ο Σουλεϊμανί θεωρούνταν η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν μετά τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πριν σκοτωθεί σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ το 2020.

Το περιστατικό της Τετάρτης έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής ομάδας, Χαμάς, σε προφανή ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Λίβανο.

Το χρονικό των εκρήξεων

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε γρήγορη διαδοχή στη νότια πόλη Κέρμαν.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στα ανατολικά προάστια της γενέτειρας του στρατηγού, της πόλης Κέρμαν, όταν σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρώτη φέρεται να σημειώθηκε στις 14:50 τοπική ώρα (11:20 GMT), περίπου 700 μέτρα από το νεκροταφείο του Κήπου των Μαρτύρων γύρω από το τζαμί Saheb al-Zaman.

Η δεύτερη έλαβε χώρα περίπου 15 λεπτά αργότερα, περίπου 1 χλμ. μακριά από το νεκροταφείο, ανέφεραν.

Το σκληροπυρηνικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι «δύο τσάντες που περιείχαν βόμβες πυροδοτήθηκαν προφανώς με τηλεχειρισμό».

«Περπατούσαμε προς το νεκροταφείο όταν ξαφνικά ένα αυτοκίνητο σταμάτησε πίσω μας και ένας κάδος απορριμμάτων που περιείχε μια βόμβα εξερράγη», ανέφερε ένας μάρτυρας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Αυξάνονται οι νεκροί - Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν το τοπικό τμήμα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης λέγοντας ότι 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 141 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις. Ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας παραϊατρικός που είχε σταλεί στον τόπο της πρώτης έκρηξης και χτυπήθηκε από τη δεύτερη.

Τα πλάνα έδειχναν ότι ο τάφος του Σουλεϊμάνι δεν είχε υποστεί ζημιές.

Ως διοικητής του βραχίονα υπερπόντιων επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, της Δύναμης Quds, ήταν αρχιτέκτονας της ιρανικής πολιτικής σε όλη την περιοχή.

Ήταν υπεύθυνος για τις μυστικές αποστολές της Δύναμης Quds και την παροχή καθοδήγησης, χρηματοδότησης, όπλων, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε συμμαχικές κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε τη δολοφονία του 2020, περιέγραψε τον Σουλεϊμανί ως «τον νούμερο ένα τρομοκράτη οπουδήποτε στον κόσμο».

#ΙΡΑΝ #ΕΚΡΗΞΕΙΣ #ΝΕΚΡΟΙ #ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ #ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουτρό, Ιράν, 103,loutro, iran, 103