Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες στα συντρίμμια του σεισμού: Τους 15.000 πλησιάζουν οι νεκροί μόνο στην Τουρκία

Τουλάχιστον 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 63.794 τραυματίστηκαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που ταρακούνησαν τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις - μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμάρας έγιναν αισθητοί από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 επαρχίες της Τουρκίας.

«Ο σεισμός

επηρέασε μια έκταση περίπου 110.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου 42.470 τετραγωνικά μίλια). Αυτό είναι ίσο ή μεγαλύτερο από την έκταση πολλών χωρών της Ευρώπης.

Αυτός ο σεισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος που σημειώθηκε μετά τον σεισμό της Μεγάλης Ανατολίας το 1668 και τον σεισμό του 1939 στο Erzincan τα τελευταία 2.000 χρόνια στην έκταση της Ανατολίας, δήλωσε ο Οκτάι την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Φυσικά, υπήρξαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή, δήλωνε την Τετάρτη από την επαρχία Χατάι, κοντά στα συριακά σύνορα ο Ερντογάν.

Πάνω από 113.200 άτομα προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο, σύμφωνα με την προεδρία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών (AFAD).

Συνολικά 28.044 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές, ανέφερε η AFAD σε ανακοίνωσή της, με τους ανθρώπους να τοποθετούνται - κατά βάση - σε χώρους φιλοξενίας και ξενώνες.

Βοήθεια από όλο τον κόσμο στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι 95 χώρες και 16 διεθνείς οργανισμοί προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία, με πολλά έθνη να στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, γιατρούς, νοσοκομεία πεδίου και υλικά βοήθειας στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.

Μιλώντας από την Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι 6.479 άτομα από 56 χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο.

«Ομάδες από 19 ακόμη χώρες θα βρίσκονται στη χώρα μας εντός 24 ωρών», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ταχσίν Ερτουγκρούλογλου, τον ομόλογό του από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Από την πλευρά του, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η καρδιά κάθε Τουρκοκύπριου χτυπά με την Τουρκία.

Εκτός από τις ομάδες διάσωσης, στις πληγείσες περιοχές στάλθηκαν επίσης κουβέρτες, σκηνές, τρόφιμα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.

Συνολικά 92.738 οικογενειακές σκηνές έχουν στηθεί για να στεγάσουν τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD.

Πηγή: Anadolu

#ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΝΕΚΡΟΙ #ΘΥΜΑΤΑ #ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιγοστεύουν, 15 000, Τουρκία,ligostevoun, 15 000, tourkia