Κούτες... αλληλεγγύης με κουρέλια

Έστειλαν τόνους ρούχα άχρηστα, αποκριάτικες στολές, νυφικά, κουβέρτες σκοροφαγωμένες, άπλυτα εσώρουχα για βοήθεια στους σεισμοπλήκτους, τονίζει ο αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Αγαθάγγελος Γιανναράκης.

Νυφικά, ψηλοτάκουνες γόβες, μαγιό και αποκριάτικες στολές (Μπάτμαν κ.ά.) ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που περιείχαν οι κούτες αλληλεγγύης που φτάνουν στο Αρκαλοχώρι, στις αποθήκες του καταυλισμού, εκεί όπου εθελοντές συγκεντρώνουν και στη συνέχεια διανέμουν τα είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπλήκτους.

Χρησιμοποιώντας τη

διεθνή ορολογία της πλατφόρμας του Facebook, ο αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Αγαθάγγελος Γιανναράκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει βρεθεί στο πλευρό των συμπατριωτών του στο Ηράκλειο συντονίζοντας την τροφοδοσία χιλιάδων γευμάτων και τη βοήθεια που φτάνει στο Αρκαλοχώρι από όλη τη χώρα, δήλωσε προ ημερών ότι αισθάνεται εξοργισμένος στην τοποθεσία Εκθεσιακό Κέντρο της καλοχωρίου, αναφέροντας τα παρακάτω λόγια, από τη φωτογραφία ενός νυφικού και μιας στολής αστροναύτη:

«Αγαπητοί αδελφοί, βοηθώ τον συνάνθρωπό μου σημαίνει σέβομαι την αξιοπρέπειά του, και την ανάγκη του. Μας έχετε στείλει πολλούς τόνους ρούχα άχρηστα, αποκριάτικες στολές, νυφικά, κουβέρτες σκοροφαγωμένες, φορεμένα σκισμένα καλσόν, άπλυτα εσώρουχα, σκισμένα σεντόνια, χιλιάδες παπούτσια σκισμένα. Βοηθώ σημαίνει σέβομαι, όχι ξεσκαρτάρω πατάρι, ντουλάπα. Υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Σεβασμός. Εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να ξεχωρίσουν ρούχα ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Σας παρακαλούμε. Μη στέλνετε κουρέλια και σκουπίδια».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, ο «φύλακας άγγελος» των σεισμοπλήκτων εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν στην οργισμένη αντίδραση μέσα από τα social media.

«Όταν έκανα τη συγκεκριμένη ανάρτηση, στόχος ήταν να πούμε στους ανθρώπους τι σημαίνει βοηθώ. Βοηθώ σημαίνει ότι σέβομαι την αξιοπρέπεια και την ανάγκη του άλλου. Δεν ανοίγω την ντουλάπα μου, το πατάρι μου, την αποθήκη μου και ξεσκαρτάρω. Ετσι, φτάσαμε μια αποθήκη 2.500 τετραγωνικών να είναι γεμάτη από τόνους ρούχων εκ των οποίων τα περισσότερα είναι άχρηστα, είναι για την ανακύκλωση.

Πάρα πολλά είναι και τελείως άκαιρα. Βρήκαμε στολές αποκριάτικες, λερωμένα εσώρουχα, βραδινές τουαλέτες, γόβες 12, 16, 18 πόντων, πάρα πολλά μαγιό. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι τα πράγματα αυτά τα στέλνουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που είναι σε μια επαρχιακή πόλη και που οι περισσότεροι είναι αγρότες. Και στέλνουμε μια βραδινή κόκκινη τουαλέτα λαμέ να τη βάλει ποιος; Επίσης, μας έστειλαν πολλά σπασμένα παιχνίδια, να τα δώσουμε σε ποια παιδιά, που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν σχολείο, που δεν έχουν όνειρα;

Γι' αυτό έκανα την ανάρτηση, για να δώσουμε στους ανθρώπους να καταλάβουν τι θέλουμε. Είναι πάρα πολλά που φεύγουν από εμάς και πάνε στην ανακύκλωση, ενώ θα μπορούσε να τα είχε κατεβάσει ο καθένας σε κάδους στη γειτονιά του. Ευτυχώς, από την ημέρα της δημοσίευσης έχουν σταματήσει να στέλνουν».

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Όσο για τις πραγματικές ανάγκες των 19 ανθρώπων που παραμένουν στις σκηνές του Εκθεσιακού Κέντρου και των υπολοίπων σεισμοπλήκτων που διαμένουν σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, στους 40 οικίσκους που έχουν προσωρινά στηθεί από την πολιτεία και τους υπόλοιπους 60 που αναμένεται να στηθούν το προσεχές διάστημα, αυτές αφορούν κυρίως αναλώσιμα.

«Δεν θέλουμε να μας στείλουν καθόλου ρούχα, έχουμε τόνους. Δεν χρειαζόμαστε ούτε στρώματα, ούτε κουβέρτες, ούτε σεντόνια, ούτε πετσέτες, από αυτά έχουμε πληθώρα. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες είναι σε είδη ατομικής καθαριότητας, σε είδη πρώτης ανάγκης και σε τρόφιμα μακράς διαρκείας» εξηγεί ο αρχιμανδρίτης, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει εικόνες από τη ζωή στο Αρκαλοχώρι που, αν και συνεχίζει να δοκιμάζεται από δεκάδες μετασεισμούς αλλά και από τη μανία του «Μπάλλου», εντούτοις επανέρχεται σιγά σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας.

«Οι μερίδες φαγητού ημερησίως έπεσαν από τις 6.500 στις 2.500. Χθες άνοιξε πρώτη φορά η λαϊκή στο Αρκαλοχώρι, όπου βρεθήκαμε με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας. Κόσμος βγήκε να ψωνίσει, κάποια μαγαζιά άνοιξαν… Δόξα τω Θεώ, αν δεν μας κάνει κάτι άλλο, γιατί αυτό φοβόμαστε, πιστεύουμε ότι σιγά σιγά των θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Keywords
Τυχαία Θέματα