Κορονοϊός; Μετατρέπεται ο covid σε ασθένεια των νέων;

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα συνεχώς μειώνεται, τάση που αποδεικνύεται παγκόσμια και προκαλεί προβληματισμό.

Μεγάλο ποσοστό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο καταγράφονται πλέον σε νεαρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, θέτοντας νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των νέων στην πανδημία.

Στις 21 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ συνέστησε

τον εμβολιασμό και των νέων 12 με 15 ετών, κάνοντας έτσι τη χώρα μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως που χορηγεί εμβόλια κατά του κορονοϊού σε τόσο μικρή ηλικία. Η απόφαση αυτή ήρθε σαν απάντηση στο μοτίβο που παρατηρείται παγκοσμίως και σε χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών: ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό νέων μολύνσεων σε όλο και μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Στην περίπτωση του Ισραήλ που έχει προχωρήσει ιδιαίτερα γρήγορα τον εμβολιασμό φτάνοντας το 85% στον ενήλικο πληθυσμό τα νέα κρούσματα στις αρχές Ιουνίου ίσα που έφταναν τα 10 ημερησίως. Λίγες μέρες αργότερα έφταναν πια τα 100 την ημέρα, με πολλά από αυτά να καταγράφονται στους κάτω των 16, οδηγώντας την κυβέρνηση στη σύσταση για εμβολιασμό όλων των εφήβων.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους το συγκεκριμένο μοτίβο δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Είναι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνο στον βαθμό που είναι πιθανό τα επόμενα κύματα της πανδημίας να «οδηγούνται» από νεότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες ακόμα πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις.

Ο πίνακας του Nature που καταγράφει τα κρούσματα τον τελευταίο μήνα ανά ηλικιακή ομάδα στο Ισραήλ, είναι εντυπωσιακός. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα (και μάλιστα με διαφορά) είναι εκείνη μεταξύ 10 και 19 ετών, ενώ με τα μικρότερα από 9 ετών παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία των κρουσμάτων στη χώρα.

Παγκόσμιο το φαινόμενο, άγνωστος ο αντίκτυπος

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στο Ισραήλ. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, ο covid έχει μετατραπεί σε μια ασθένεια των ανεμβολίαστων οι οποίοι είναι κυρίως νέοι. Η μεταστροφή αυτή προκύπτει σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη τάση, έχει προκαλέσει μια σειρά από νέες έρευνες για την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει η μόλυνση στους νέους, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Σύμφωνα με έρευνα στο σύστημα Υγείας της Νορβηγίας που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, παρά το γεγονός πως τα παιδιά που μολύνθηκαν δεν χρειάστηκαν εντατική φροντίδα, συχνά χρειάστηκε να επανέλθουν στον γιατρό συχνά ακόμα και 6 μήνες αφού κόλλησαν.

«Καθώς ο αριθμός των μολύνσεων στους νεότερους αυξάνεται, οι φωνές που καλούν σε εμβολιασμό των νέων θα γίνονται πιο ελκυστικές» λέει ο επιδημιολόγος Νικ Μπαντλ Παρόλα αυτά, το ρίσκο σοβαρής νόσησης στα παιδιά παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί το ποσοστό των μολύνσεων να αυξάνεται στους νέους, αλλά να μειώνεται στο σύνολό του. Παρά το γεγονός πως για την επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, ίσως να είναι προσωρινό λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο covid μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε μια ασθένεια των νέων. Το πόσο μεγάλο πρόβλημα θα είναι αυτό όμως, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

ΠΗΓΗ: nature.com

Keywords
Τυχαία Θέματα