Κορονοϊός: Η χτεσινή δυσάρεστη έκπληξη και οι φόβοι των ειδικών για τις επόμενες μέρες

Μία δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε η χτεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ καθώς, μετά από δύο μέρες μείωσης των κρουσμάτων σημειώθηκε μεγάλη αύξηση και έφτασαν σχεδόν τα 300.

Μετά από ένα 48ωρο κατά το οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων κινήθηκε κάτω από τα 200, η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ επανέφερε τα νούμερα σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα, μία «ανάσα» από τα 300.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, συγκεκριμένα, την Τετάρτη 293 συμπολίτες μας καταγράφηκαν ως θυετικοί στον νέο

ιό, με τους 103 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 33, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Τη δυσοίωνη εικόνα συμπλήρωσε η ανακοίνωση ακόμη 5 θανάτων, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα να είναι πλέον 248.

Τα αρνητικά ρεκόρ

Υπενθυμίζεται πως ολόκληρος ο Αύγουστος υπήρξε μήνας με πολλαπλά αρνητικά ρεκόρ.

Ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι ημερήσιες μολύνσεις αφορούσαν σε διψήφιο αριθμό, και για αρκετό διάστημα, στις αρχές του καλοκαιριού κυρίως, μικρό αριθμό, την 1η/8 είχαμε τον πρώτο τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (110). Το μέγεθος αυτό ήταν, έως τότε, το τρίτο υψηλότερο της πανδημίας στη χώρα.

Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ αναφέρει 203 νέα περιστατικά. Με την εξαίρεση του διαστήματος 2 - 3/8, και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δε θα καταγράψει ξανά διψήφιο ποσοστό.

Ακολουθούν τα αρνητικά ρεκόρ της 12ης/8, με 262 νέες μολύνσεις και της 18ης και 20ης/8, οπότε και είχαμε από 269 περιστατικά, μεταξύ άλλων. Στις 23/8 «καταρρίπτονται» και αυτές οι «πρωτιές» καθώς ο ΕΟΔΥ γνωστοποιεί 284 νέα κρούσματα. Χθες (26/8), τέλος, οι νέοι φορείς του ιού έφτασαν τους 293.

Αξίζει να σημειωθεί πως την 1η Αυγούστου το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα ανερχόταν σε 4.587, επομένως, στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού μολύνθηκαν 4.693 άτομα.

Σύψας: Αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε, από την πλευρά του, πως «περιμένουμε το τέλος του μηνός, όταν θα έχουν επιστρέψει όλοι οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι πιθανό να υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι την τρέχουσα περίοδο βλέπουμε την επήρεια του Δεκαπενταύγουστου και την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά, καθώς υπήρχε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού.

Αναφερθείς στον μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων ο κ. Σύψας είπε πως είναι κάτω των 40 και συγκεκριμένα 35-36 έτη που σημαίνει ότι «οι ηλικίες που οδηγούν την νόσο αυτή την περίοδο είναι 20 με 30». Μάλιστα, τόνισε πως «οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές θα πρέπει τις πρώτες 7 ημέρες να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες», ενώ στάθηκε και στη σημασία της μάσκας, καλώντας σε ευλαβική τήρηση του μέτρου.

Επιπλέον, ζήτησε από τα νέα παιδιά να φοράνε μάσκα παντού και να μην την βγάζουν «ούτε δευτερόλεπτο». Σχολιάζοντας, άλλωστε, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία το μέλος της Επιτροπής των ειδικών ανέφερε ότι αναμένουμε αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας, του δείκτη «R», αλλά όπως διευκρίνισε «αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι τους οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα