Κικίλιας: Την Κυριακή 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί, με πολλή προσοχή να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

Η καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό με τον Βασίλη Κικίλια, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για τον εμβολιασμό στη χώρα μας. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο με ένα SMS στο 13034.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αρχικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα κάνοντας παράλληλα έκκληση «αυτά τα Χριστούγεννα

να τα γιορτάσουμε πολύ στενά οικογενειακά με πολλή αγάπη και πολλή προσοχή. Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει βάζει σε κίνδυνο την οικογένεια, τον περίγυρο και πολλούς συμπολίτες του» είπε.

«Πρωτοφανές το project για τον εμβολιασμό»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο Ελευθερία για τον εμβολιασμό κάνοντας λόγο για μεγάλο εγχείρημα πρωτοφανές project. Παράλληλα είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν μικρά λάθη και αστοχίες αλλά το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διορθωθούν άμεσα. Ο κ. Κικίλιας τόνισε αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμών, ότι το «υπουργείο Υγείας, οι συναρμόδιοι φορείς, οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το σύνολο του κράτους εργάζεται πυρετωδώς για να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια». Παράλληλα ανακοίνωσε πως η επιτροπή των επιστημόνων διευρύνεται με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκα.

Ο υπουργός αφού τόνισε επίσης της σημασία της ενημέρωσης του συνόλου του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα τα καταφέρουμε βήμα - βήμα και σταδιακά με έγκυρη ενημέρωση». Επανέλαβε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αυτή την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

«Ένα – ένα παίρνουν έγκριση τα εμβόλια, άρα θα αυξηθούν και οι δόσεις. Να περιμένουμε όλοι τη σειρά μας και να εμβολιαστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Βασίλης Κικίλιας είπε: «Να ξεκαθαρίσω ότι ξεκινάμε με το εμβόλιο της pfizer. Έρχεται στη χώρα στις 26 του μήνα και ξεκινάμε στις 27, με τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει η δυνατότητα για 2 εκατ. και πλέον εμβολιασμούς τον μήνα. Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Όχι βιασύνες σε ένα πρότζεκτ που εξήγησα πόσο σύνθετο είναι. Θέλει μεγάλη προσοχή, διαφάνεια με έγκυρα στοιχεία και όχι βιασύνες. Έτσι θα υλοποιήσουμε το σχέδιο, εμβολιάζοντας σταδιακά όλο και περισσότερους».

Πανδημία και ψυχική υγεία

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία. «Είναι μήνες πίεσης οικονομικής, ψυχολογικής», και «υπάρχει άγχος και μοναξιά» ενώ υποσχέθηκε πως «για όλα αυτά είμαστε δίπλα σας».

«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, που αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ασκείται σε όλους ψυχολογική πίεση σε όλους λόγω της κατάστασης. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει πρωτοφανή αντοχή και προσαρμοστικότητα, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας.

«Αυξήσαμε τον εθνικό προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ, ή στο 2% όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας προέτρεψε τους πολίτες: «Αν αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, προσέξτε φέτος πολύ περισσότερο, χρησιμοποιείστε την τεχνολογία, μειώστε τις συνευρέσεις..»

Η Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε με τη σειρά της στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, όπως το locldown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».

«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Πέντε πυλώνες στήριξης της ψυχικής υγείας

Όπως είπε η κ. Ράπτη, το Υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και διενεργώντας τακτικά τεστ σε προσωπικό και ασθενείς. Ανέφερε ότι το υπουργείο υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται σε πέντε άξονες:

- Ανάπτυξη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Λειτουργεί σε 24 βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες Υγείας που βοηθούν όσους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ανώνυμα και εμπιστευτικά. Η γραμμή λειτουργεί σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινίτειου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΑΡΓΩ» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μέχρι σήμερα η γραμμή έχει απαντήσει σε περίπου 78.000 κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εδράζουν άγχος και φόβο για τον ιό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70% και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

- Αναπτύσσονται επίσης προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα, για τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και το υγειονομικό προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύσσονται προγράμματα εξ αποστάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά και τους εφήβους.

- Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας «πρώτων βοηθειών» για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19.

- Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει αναρτηθεί ένας σχετικός οδηγός. Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνουν οι υγειονομικοί στα εθνικά κέντρα αναφορά Covid.

- Τέλος, ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχική υγείας.

Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021.

Επιχείρηση Ελευθερία: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19 έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Στο κείμενο περιγράφεται οι βασικές αρχές του, ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αλλά και πολλές πληροφορίες για τη διάθεση και χρήση των εμβολίων.

Όπως σημειώνεται, ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες - παραγωγούς των εμβολίων.

«Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας. Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 - 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η ΕΕ».

Βασικές αρχές

Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι η υγειονομική ασφάλεια, η ηθική και η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, ο συντονισμός και η συνεργασία και τέλος η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Υγειονομική Ασφάλεια

Διασφάλιση καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχέδιου Εμβολιασμών της ορθής τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας και της συνεχούς εποπτείας της μετα-εμβολιαστικής δραστηριότητας.

Ηθική και Ακεραιότητα

Υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχέδιου Εμβολιασμών μέσα από ένα διαφανές πλαίσιο, βασισμένο στις αρχές της ισοτιμίας, που θα επιτυγχάνει τη δίκαιη πρόσβαση κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις επικρατούσες κλινικές ενδείξεις, λόγω των ποσοτικών περιορισμών των διαθέσιμων σκευασμάτων.

Διαφάνεια

Παρουσίαση και ενημέρωση των Πολιτών για την εξέλιξη των κυβερνητικών δράσεων και των αποτελεσμάτων, μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, για όλες τις πτυχές του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχέδιου Εμβολιασμών, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη της δημόσιας γνώμης.

Χρηστή Διαχείριση

Εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των πόρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και την ελαχιστοποίηση απωλειών ή καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα από αστάθμητους παράγοντες, καθώς και της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των λοιπών υγειονομικών δομών.

Συντονισμός και Συνεργασία

Κεντρικός και διαρκής συντονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης, των κρατικών φορέων, των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, των συμβουλευτικών συνεργατών και προμηθευτών υγείας του ιδιωτικού τομέα, μέσα από ένα συνεργατικό και αλληλέγγυο πλαίσιο.

Εγρήγορση, Ευελιξία και Προσαρμοστικότητα

- Συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων ως απόρροια της ευρείας κλίμακας και της πολυπλοκότητας της
εκστρατείας εμβολιασμού.
-  Άμεση ανταπόκριση στις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω του ευμετάβλητου της κατάστασης σχετικά με τη
διαθεσιμότητα και τα ειδικά και σύνθετα χαρακτηριστικά των εμβολίων.
- Υλοποίηση προσαρμοστικών ενεργειών, που θα ανακύψουν μέσα από την πρακτική εφαρμογή κατά τη
διακίνηση και χορήγηση των εμβολίων.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

1η φάση

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

2η φάση

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Keywords
Χριστούγεννα, κικιλιας, κυριακη, υφυπουργός υγείας, sms, ΕΟΔΥ, project, ΑΠΘ, pfizer, lockdown, ελλαδα, τεστ, γνώμονα, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, εμβολιο pfizer, η ζωη, κοινωνια, χωρες, βημα, ηθικη, πιεση, πλαισιο, τεστ, υγεια, pfizer, αγαπη, αγχος, αξονες, γεγονος, γινει, γνώμονα, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, εγρηγορση, εγχειρημα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εμβολια, εμβολιο, ενημερωση, εξελιξη, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ετων, τεχνολογια, ζωη, υφυπουργος, υγειονομικο, κυβερνηση, κειμενο, λαθη, λογο, μηνες, νοσοκομεια, οδηγος, οικογενεια, παιδια, προγραμματα, πρισμα, προσληψεις, ραντεβου, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τριτη, υλοποιηση, υφυπουργός υγείας, φορα, ωρες, αλυσιδα, ασφαλεια, εφαρμογη, εμφαση, εθνικο, χωρα, project, υπουργειο, ομαδες, πληροφοριες, sms, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα