Ιδιωτικοποιήσεις: Μπαράζ από πωλητήρια το 2018

Τα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση συμμόρφωσης και την λίστα με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο)

Στην λίστα με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που παρουσιάσαν πρώτα τα dikaiologiitika.gr περιλαμβάνεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5%

του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Ειδικότερα η λίστα περιλαμβάνει ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων:

ΔΕΣΦΑ. Σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ, η επιλογή του προτιμώμενου υποψήφιου αγοραστή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Η Συμφωνία Αγοράς Μετοχών και η συμφωνία μετόχων θα υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018, με κλείσιμο τον Ιούνιο του 2018.

Εγνατία.

Για την Εγνατία, οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν τον Απρίλιο κοινή απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με τον ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έγκρισή της από την Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρις ότου εγκριθεί η εφαρμογή της νέας πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει μια προσωρινή υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέτει αυτούς τους σταθμούς σε λειτουργία βάσει της τρέχουσας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων.

Η Εγνατία Α.Ε. (i) θα υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του σταθμού διοδίων της Ασπροβάλτας με τον προτιμώμενο πλειοδότη και θα δώσει εντολή στον κατασκευαστή να αρχίσει αμέσως την κατασκευή του (Φεβρουάριος 2018). και (ii) θα εξασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου) που βρίσκεται υπό κατασκευή (Μάρτιος 2018).

Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (Μάρτιος).

Ελληνικό. Οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν (μέχρι τον Φεβρουάριο) όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών) με οικονομικό κλείσιμο (Ιούνιος).

Άλλες δράσεις. Έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ, με βάση τις συστάσεις των προσληφθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ συμβούλων (Μάρτιος). Μέχρι το Μάρτιο θα ξεκινήσει κι ο διαγωνισμός για την πώληση 35,5% των ΕΛΠΕ. Το ποσοστό των προς πώληση μετοχών θα μπορεί να είναι χαμηλότερο αν, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για μια εναλλακτική μορφή αξιοποίησης με τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση ή άλλης μορφής αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για το κρατικό ταμείο σε σχέση με την πώληση.

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Η παράταση της σύμβασης παραχώρησης θα κυρωθεί στο κοινοβούλιο έως τον Απρίλιο.

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί στο Κοινοβούλιο έως τον Μάρτιο.

Αξιολόγηση Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΠΑ και Εγνατίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, θα αναθεωρήσει τη δομή εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΠΑ και της Εγνατίας Α.Ε. και θα αξιολογήσει το Διοικητικό Συμβούλιο των συγκεκριμένων εταιρειών μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και, εάν χρειαστεί, θα αντικαταστήσει τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη, μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα