Η Αθήνα υψώνει διπλωματικό τοίχος στα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη - Ο ρόλος της Αιγύπτου

Οι τουρκικές προκλήσεις και τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στην Αθήνα, που υψώνει διπλωματικό τείχος απέναντι στα σχέδια Ερντογάν.

Ειδικότερα, η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και να καταστήσει απολύτως σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας. Πλέκοντας ένα ισχυρό διπλωματικό πλέγμα, η Ελλάδα

επιχειρεί να μπλοκάρει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και να «σβήσει» τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας η οποία προσπαθεί μέσω της Λιβύης να «αμφισβητήσει» και στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών χτίζουν ένα διπλωματικό τείχος μαζί με την Αίγυπτο που έχει κάθε λόγο να θωρακίσει τα συμφέροντα της στη νόμιμα οριοθετημένη ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Αυτό το μήνυμα εστάλη με απόλυτη σαφήνεια από το Κάιρο χθες, όπου Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, ύψωσαν κοινή ασπίδα στη νέα συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.

Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, με το τελευταίο θέμα να κυριαρχεί, όπως αναμενόταν.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν διεθνής συμφωνία κανενός είδους», δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

Έναντι της διαρκώς κλιμακούμενης προκλητικότητας της Άγκυρας, η Αθήνα εκπέμπει ψύχραιμα κι αποφασιστικά το ηχηρό μήνυμα ότι αφενός ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε διαθέσιμο νόμιμο μέσο, αφετέρου ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση είτε σε διπλωματικό ή ρητορικό επίπεδο είτε στο πεδίο.

Παναγιωτόπουλος: «Ισχυρό τείχος ανάσχεσης σε όποιον επιβουλεύεται εδάφη»

Η πολύ επιθετική, πολύ φιλοπολεμική ρητορική ενοχλεί και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας είναι η εγγύηση ότι όποιος σχεδιάζει πράγματα, επιβουλεύεται εδάφη, αναπτύσσει στην πράξη τον αναθεωρητισμό ή ακόμη και τον επεκτατισμό της εποχής, θα βρει απέναντί του ισχυρό τείχος ανάσχεσης. Και το ισχυρό τείχος ανάσχεσης δεν είναι τίποτε άλλο από τις ένοπλες δυνάμεις μας και τις δυνατότητές τους, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, την στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές απειλές, τονίζοντας ότι επιλογή της είναι να μην ακολουθεί την ίδια οξύτατη, πολεμική και τελικά προσβλητική ρητορική, που φανατίζει τους λαούς.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα κινείται σε δύο άξονες, με τον ένα να σχετίζεται με την αμυντική διπλωματία και την σύναψη και ανάπτυξη συμμαχιών και στρατηγικών συνεργασιών με χώρες που συμμερίζονται με την Ελλάδα τις ίδιες αντιλήψεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και την κάλυψη κενών που παρουσιάστηκαν ή μεγάλωσαν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών.

«Όπως έχω πει και στον Τούρκο ομόλογό μου, δεν θεωρώ ότι είναι επιθετική στάση ή δυνητικά απειλητική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το ότι αποφασίζει σιγά σιγά να αντικαταστήσει φρεγάτες , πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν ηλικία σαράντα ή πενήντα χρονών. Είναι το φυσικό και το επιβαλλόμενο, αν θέλετε, υπό τις περιστάσεις, να πάμε σε μια σταδιακή αντικατάσταση αυτών των πλοίων τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό».

Η απόκτηση των τριών φρεγατών Μπελαρά από τη Γαλλία, τόνισε, δεν είναι μια δυνητική απειλή ή επιθετική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, στόχο έχει την αντικατάσταση του παλαιού στόλου της.

Αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης , ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται παράκαμψη των Στενών, κάτι που ενοχλεί την Τουρκία, ενώ η επένδυση επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας θα ενταθούν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Εμείς διατηρούμε την εγρήγορση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και 2 - 3 χρόνια, ήδη, επομένως δεν αλλάζουμε κατά πολύ αυτά που κάναμε, τους σχεδιασμούς που πάντα υπάρχουν και φυσικά προχωράμε με όσο ταχείς ρυθμούς γίνεται στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε εξοπλιστικά τις ένοπλες δυνάμεις μας. Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε σε επίπεδο π χ. υπουργών Εξωτερικών, ή επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας.

Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης. Από την άλλη μεριά - για να είμαστε και ρεαλιστές - δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του τούρκου προέδρου».

«Εξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε εξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης επειδή δήθεν η Ελλάδα ή τα ελληνικά νησιά απειλούν στρατιωτικά την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έπειτα από τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες), «όλοι οι ισχυροί παίκτες, διεθνώς, ασκούν πίεση στον τούρκο πρόεδρο να αλλάξει τρόπους, να αλλάξει συμπεριφορές και να κάνει αυτό που εμείς θεωρούμε ως φυσιολογικό και επόμενο στις διεθνείς σχέσεις: Να υιοθετήσει μια διεθνή τάξη που να βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και όχι στο Δίκαιο του ισχυρού ή στο Δίκαιο αυτού που έχει την ισχύ των όπλων με το μέρος. Δια πάν ενδεχόμενο, όμως, καλού κακού, ετοιμαζόμαστε και εμείς όσον αφορά την αναβάθμιση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της χώρας. Είναι καλό να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ δια των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω».

Δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων από την ΗΠΑ προς την Κύπρο, εκτός από καίριας σημασίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο, όχι μόνο για αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά για δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα μια ναυτικής βάσης.

«Πάντα το αμυντικό δόγμα προέβλεπε και κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Κύπρου. Δεν το έχουμε αλλάξει αυτό. Η Ελλάδα ασφαλώς διαθέτει τις αμυντικές της δυνατότητες ή αν θέλετε και τα οπλικά της συστήματα και για την άμυνα της Κύπρου και αυτό θα έλεγα είναι δεδομένο. Δεν είναι δική μου υπόθεση ή δική μου δουλειά, ήταν πάντα το δόγμα. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, η Κύπρος είναι δίπλα στην Ελλάδα, είμαστε αδέρφια και μαζί παλεύουμε για να σταθούμε σε μια νέα, πολύ σύνθετη γεωπολιτικά εποχή», κατέληξε, τονίζοντας και με την Εθνική Φρουρά και με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

#ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΑΘΗΝΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ #ΑΙΓΥΠΤΟΣ #ΛΙΒΥΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα