Γρίφος για την κυβέρνηση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Οι τρεις επιλογές του υπουργείου Εργασίας

Το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματική την διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές σε σχέση με τους μισθωτούς.

Ειδικότερα έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Το σκεπτικό της κρίσης των δικαστών είναι ότι η επίμαχη διάταξη προσβάλλει την αρχή της ισότητας των εργαζομένων (σ.σ.: το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους

έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο στο 13,33%).
Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι τα εξης:

-Θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος (σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα).

-Υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς, μετά την αφαίρεση των εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά από το εισόδημα των μη μισθωτών.

-Πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από το φορολογικό εισόδημα τους και η δημιουργία σταθερών εισφορών ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, οι προωθούμενες λύσεις θα στηριχθούν στα συμπεράσματα από τη σύγκριση όλων των δυνατών μοντέλων που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη, τόσο για τη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκε φέτος από 20% στο 13,33%.

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν οι αγρότες μειώθηκε και διαμορφώνεται μεταβατικά για τα έτη 2019 έως 2022, ως εξής:

Για το έτος 2019, από 18% στο 12%.

Για το έτος 2020, από 19% στο 12,67%.

Για το έτος 2021, από 19,5% στο 13% και

για το έτος 2022, από 20% στο 13,33%.

Keywords
Τυχαία Θέματα