Γιατί «μάχονται» Μουσουλμάνοι και Εβραίοι για τον ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία ελέγχει συνεχώς τον ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, σχετικά με το ποιος μπορεί να εισέλθει γιατί συχνά λαμβάνουν χώρα βίαιες συγκρούσεις.

Η Ιερουσαλήμ ήταν και είναι η σημαντικότερη πόλη για πιστούς των τριών αβρααμικών θρησκειών - του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού.

Η «συνάντηση» αυτών των θρησκειών είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να πολεμάται με πάθος και βία.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα.

Τζαμί Αλ Ακσά ή Ευγενές Ιερό

Το Χαράμ αλ Σαρίφ, το οποίο μεταφράζεται το Ευγενές Ιερό, είναι ένας

χώρος 36 στρεμμάτων στη νοτιοανατολική γωνία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Το συγκρότημα φιλοξενεί δύο σημαντικά τζαμιά, το Αλ Ακσά και τον Θόλο του Βράχου.

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Προφήτης Μωάμεθ έκανε το νυχτερινό του ταξίδι από τη Μέκκα στην Ιερουσαλήμ, πριν αναληφθεί στον ουρανό.

Μετά τις σαουδαραβικές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, η Αλ Άκσα είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος στο Ισλάμ.

Όρος του Ναού

Από την άλλη, για τους Εβραίους, η τοποθεσία είναι γνωστή ως Όρος του Ναού.

Πιστεύουν ότι είναι το σημείο όπου ο βασιλιάς Σολομών έχτισε τον πρώτο ναό πριν από 3.000 χρόνια. Ναός ο οποίος καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους, αλλά παραμένει ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό.

Το Δυτικό Τείχος είναι ο μόνος εναπομείνας τοίχος στήριξης του αρχικού ναού και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα δύο ισλαμικά τζαμιά.

Σήμερα, είναι το μόνο μέρος του χώρου όπου οι Εβραίοι μπορούν να προσευχηθούν και αποτελεί το επίκεντρο της εβραϊκής λατρείας σε όλο τον κόσμο.

Ποιος ελέγχει τον χώρο;

Το Ισραήλ κατέλαβε την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος Αλ Άκσα, στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι μετά από αυτή τη σύγκρουση η Ιορδανία θα παραμείνει ο «θεματοφύλακας» του ιερού χώρου στην κορυφή του λόφου και θα διορίσει έναν οργανισμό που ονομάζεται Waqf για την επίβλεψή του.

Για την ακρίβεια, έναν οργανισμό που θα ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ισλαμικών κτιρίων.

Οι Εβραίοι και άλλοι θρησκευόμενοι επιτρέπεται να εισέρχονται στον περίβολο του Αλ Ακσά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αλλά απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί.

Η συμφωνία αυτή είναι γνωστή ως status quo.

Στην πραγματικότητα, η ισραηλινή αστυνομία ελέγχει την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ, δίνοντάς της σημαντική εξουσία σχετικά με το ποιος μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από την Αλ Ακσά.

Συχνά εισβάλλουν στον χώρο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους πιστούς.

Για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, η πρόσβαση στην Αλ Άκσα μπορεί να είναι δύσκολη ενώ για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα, είναι σχεδόν αδύνατη.

Ορισμένοι Εβραίοι, δυσαρεστημένοι με το status quo, προσπαθούν να προσευχηθούν ανοιχτά στους χώρους του συγκροτήματος, αψηφώντας τους κανόνες και η ισραηλινή αστυνομία κατηγορείται συχνά ότι κάνει τα στραβά μάτια.

Οι Παλαιστίνιοι και τα αραβικά κράτη σε όλη τη Μέση Ανατολή ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα ανακαταλάβει σταδιακά τον χώρο και έτσι αποτελεί εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης της βίας, ιδίως κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το Αλ Ακσά και ο πόλεμος

Το 2000, ο Ariel Sharon, τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, επισκέφθηκε το συγκρότημα. Αυτό προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση των Παλαιστινίων και οδήγησε σε μια δεύτερη μεγάλη εξέγερση, γνωστή ως Ιντιφάντα.

Το 2021, οι συγκρούσεις στον χώρο οδήγησαν σε 10ήμερο πόλεμο με τη Χαμάς, τη μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ

Πριν από έναν αιώνα, οι χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ- σήμερα είναι λιγότερο από 2%.

Το Όρος των Ελαιών και ο Κήπος της Γεθσημανής, και τα δύο ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης, είναι τα μέρη όπου ο Ιησούς πέρασε μερικές από τις τελευταίες ημέρες του πριν από τη σταύρωση.

Μόλις 100 μέτρα από την Αλ Άκσα και το Δυτικό Τείχος βρίσκεται η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, όπου λέγεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και αναστήθηκε.

Αλλά οι Χριστιανοί, μειονότητα στην Ιερουσαλήμ σήμερα, έχουν υποστεί αυξανόμενες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Sky News

#ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ #ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ #ΕΒΡΑΙΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα