Γιάννης Οικονόμου: «Μέχρι αρχές Απριλίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης» (βίντεο)

Απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων της επικαιρότητας δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο καθιερωμένο briefing.

Πρόκειται για μια «εξαιρετικά δύσκολη περιοδο» και ειδικά για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου.

Χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις τιμές των προϊόντων διεθνώς «πρωτόγνωρες». Τόνισε ότι

η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο να υλοποιεί ένα σχέδιο στήριξης που «μετριάζει το πρόβλημα και απαλύνει τις συνέπειες».

Ήδη το κόστος των μέτρων ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ ενώ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχουν προχωρήσει σε επιδοτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα που ακολουθεί αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και χορηγείται πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση ενώ επιδοτούνται και τα καύσιμα, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι το αργότερο σε δύο εβδομάδες (δηλαδή ΄΄εως τις αρχές Απριλίου) θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το voucher της βενζίνης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για «αυταπόδεικτες» κερδοσκοπικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο και επισήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα για πολιτική παρέμβαση» της ΕΕ.

Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που κατήγγειλε διεθνώς την αισχοκέρδεια και ζήτησε οι εταιρείες που έχουν υπερκέρδη να τα επιστρέψουν στην κοινωνία.

Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση, εντός συνόρων, έχει επιβάλλει κόφτη κερδών στις εταιρείες.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε επίμονα μια ευρωπαϊκή λύση, που θα βάλει τέλος στα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων. Δεν μένουμε μόνο εκεί. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στο εγχώριο περιβάλλον. Όπως έχω εξηγήσει πάμπολλες φορές, από τον Σεπτέμβριο κιόλας, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ενεργειακές ανατιμήσεις πήραμε τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους πολίτες και συνεχίζουμε με ακόμη ευρύτερες παρεμβάσεις», τόνισε.

Τα μέτρα που ακολουθούν

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι το διάστημα που ακολουθεί, όπως ήδη ανακοινώθηκε:

-Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος σε μια σειρά επιχειρήσεων, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις.

-Χορηγείται -πριν από το Πάσχα- έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

-Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων για τα φυσικά πρόσωπα και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε μια περίμετρο που φτάνει μέχρι τα 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

-Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

-Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ.

-Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και μειώνεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. από το 13% στο 6% για τα λιπάσματα.

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι θέλει να φέρει ξανά τη χώρα στο «χείλος του γκρεμού».

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με πράξεις να μετριάσει τις συνέπειες των ανατιμήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας αρνούνται το αυτονόητο: Ότι δηλαδή οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στην Ελλάδα. Το αρνούνται για δυο λόγους: Είτε γιατί έχουν έλλειμμα γνώσης και κατανόησης της διεθνούς πραγματικότητας -εξακολουθούν δηλαδή να έχουν το ίδιο έλλειμμα που είχαν και το 2015- είτε λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας αρέσκονται στην κατασκευή προπαγάνδας και διακίνηση μύθων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Μέχρι χθες, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί 12.665 πρόσφυγες από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην Μαριούπολη και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την απομάκρυνση αμάχων.

Σε ερώτηση για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και την θέσπιση της 4ης δόσης εμβολίου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών» καθώς πρόκειται για «καθαρά επιστημονικό θέμα» και συμπλήρωσε ότι «όταν έχουμε κάτι να πούμε θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Δείτε live την ενημέρωση από τον κ. Οικονόμου:

Keywords
Τυχαία Θέματα