Γάζα: Μετά το οπλοστάσιο βρέθηκε και τούνελ της Χαμάς στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν απόψε ότι εντόπισαν υπόγεια σήραγγα και οπλισμό της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF, διακρίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες στην είσοδο υπόγειας σήραγγας που εντόπισαν μεταξύ δύο κτιρίων του νοσοκομείου. Σε κοντινή απόσταση, εντοπίστηκε φορτηγό με οπλισμό που φέρεται να ανήκει σε μαχητές της Χαμάς.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στα υπόγεια του Αλ Σίφα λειτουργούσε το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς, συνδεδεμένο

με το υπόγειο δίκτυο τούνελ και ότι εκεί βρισκόταν η ανώτερη ηγεσία της οργάνωσης, ενδεχομένως δε και πολλοί όμηροι. Ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει πως η χρήση του νοσοκομείου ως «κέντρου επιχειρήσεων της Χαμάς» αίρει τους προβλεπόμενους περιορισμούς στη στρατιωτική του δράση για χάρη του άμαχου πληθυσμού.

The IDF says it has uncovered a Hamas tunnel in the Shifa Hospital complex. It publishes a video showing the entrance. pic.twitter.com/sxPeIxFrwe

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 16, 2023

Όπλα ανακαλύφθηκαν και μέσα στο νοσοκομείο Αλ Γκουντς της Γάζας, υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι βρήκε μια όμηρο νεκρή έξω από ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Το σώμα της Γεχουντίτ Βάις, που πιάστηκε από ένοπλους της Χαμάς όταν αυτοί εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βρέθηκε από στρατεύματα σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε μια «βίαιη επίθεση» από ισραηλινά άρματα μάχης που «πολιορκούν» το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ της πόλης της Γάζας. «Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να μετακινηθούν και επομένως να μεταβούν κοντά στους τραυματίες», συμπλήρωσε η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία διαχειρίζεται αυτό το νοσοκομείο. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του.

Όσον αφορά στο Αλ Σίφα, ένας αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι «εικόνες σχετικές με ομήρους», οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εντοπίστηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα – Μάχες και στα νότια

Το σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν θέσεις της Χαμάς που βάλλονται διαρκώς και από τη διάρκεια των πληγμάτων φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρός θύλακας. Επιπλέον, σφοδρές μάχες γίνονται και νότια της Γάζας τις τελευταίες ώρες. Άλλωστε, με ρίψη φυλλαδίων οι ισραηλινές δυνάμεις καλούσαν νωρίτερα σε εκκένωση τεσσάρων πόλεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εντείνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε περιοχές στις οποίες έχουν καταφύγει άμαχοι.

Διεύρυνση των επιχειρήσεων στο νότο απειλεί να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο έδαφος. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας, με τους περισσότερους να έχουν καταφύγει στο νότο, όπου τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια είναι όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι σαφές πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε, καθώς η Αίγυπτος αρνείται να επιτρέψει μια μαζική μεταφορά στο έδαφός της.

Ο πόλεμος έχει φουντώσει τις εντάσεις και αλλού. Την Πέμπτη, ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τέσσερα άτομα σε σημείο ελέγχου στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν τουφέκια, πιστόλια και τσεκούρια και προετοίμαζαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ιερουσαλήμ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη σήμερα για την επίθεση που διαπράχθηκε από τρεις δράστες. Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε «για να εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων της Γάζας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν «Ταξιαρχίες Κασάμ- Δυτική Όχθη», στην 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Μετά, Χαμάς, Νοσοκομείο Αλ Σίφα - Συνεχίζεται,gaza, meta, chamas, nosokomeio al sifa - synechizetai