Φωτιά στην Εύβοια: Ηρωικές μάχες για να σωθούν σπίτια - Νύχτα αγωνίας για πολλούς κατοίκους (βίντεο, εικόνες)

Νέο βράδυ (6ο σερί) αγωνίας στα πύρινα μέτωπα και τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια. Συνεχίζονται οι ηρωικές μάχες για να σωθούν τα σπίτια. Κάτοικοι περνούν το βράδυ στον δρόμο και χωρίς ρεύμα. Μεγάλες οι ζημιές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα, μικρότερες στο Πευκί. Οργανώνονται για τις επόμενες μάχες οι δυνάμεις.

Για 6η σερί νύχτα η φωτιά στην Εύβοια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο βόρειο κομμάτι της περιοχής με τους κατοίκους να περνούν ώρες αγωνίας, δίνοντας μάχη μαζί με όσες δυνάμεις Πυροσβεστικής υπάρχουν,

αλλά και με τους εθελοντές να σώσουν σπίτια και περιουσίες. Σε πολλά χωριά, όπως στο Αγριοβότανο, όπου έχει φτάσει η φωτιά, δεν έχουν ρεύμα και αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Για δύσκολη νύχτα έκανε λόγο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, αλλά τόνισε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις και πως ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν την τεράστια πυρκαγιά. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο «OPEN TV» πως τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν καθώς δεν υπάρχει ορατότητα λόγω των καπνών. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Στις 23:00 σε πύρινο κλοιό βρίσκονται σπίτια στο Καστρί, ενώ νωρίτερα οι φλόγες πέρασαν μέσα από το Πευκί και τις Γούβες, όπου πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν ηρωική μάχη για να σώσουν σπίτια και περιουσίες.

Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο οι εθελοντές, μαζί με τους κατοίκους, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όταν οι φλόγες μπήκαν στο Πευκί, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές, χάρη στην σκληρή μάχη των κατοίκων και των πυροσβεστών.

Δεν συνέβη το ίδιο σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα τμήμα του μετώπου να ανακόπηκε στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους. Η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές.

Απεγκλωβισμοί πολιτών με σκάφη από παραλίες

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι απεγκλωβισμοί από τις παραλίες τις βορειοανατολικής Εύβοιας με σκάφη του Λιμενικού Σώματος και με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Λιμενικό: Απεγκλωβισμός πέντε ατόμων από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», η Εύβοια - με εντολή του αρχηγείου - ενισχύεται με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Στόχος να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες για να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.

Χαρδαλιάς: Ενισχύονται οι δυνάμεις, ο αγώνας συνεχίζεται

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το βράδυ στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Οργανώνονται για τις επόμενες μάχες

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Μεγάλες οι ζημιές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα, μικρότερες στο Πευκί

Μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν από τις φλόγες τα σπίτια σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα με μικρότερες χάρη και στις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων τη γλίτωσε το Πευκί.

Μικρές είναι τελικά οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σπίτια στο Πευκί. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάτοικοι, πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν τη μάχη της υπεράσπισης του χωριού και προς το παρόν τα κατάφεραν.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Μεγαλύτερες οι ζημιές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα

Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα, όπου παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούσαν, η πυρκαγιά κύκλωσε δύο και τρεις φορές τα χωριά από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές και μεγάλες ζημιές.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις

Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία» αναφέρει το sms που εστάλη λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Καταστροφικές οι εντολές καθολικής εκκένωσης

«Καταστροφικές» χαρακτήρισε τις εντολές καθολικής εκκένωσης των χωριών από την Πολιτική Προστασία, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, που κάλεσε τους πολίτες «να μείνουν όρθιοι για να κρατήσουν όρθιο ό,τι μπορούν, για να πιαστούμε από αυτό, να χτίσουμε την αυριανή μέρα».

Μιλώντας στο «OPEN TV», σημείωσε πως «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Τα λίγα εναέρια επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο. Τα υπόλοιπα μέτωπα τα αντιμετωπίζουμε με τα χέρια μας. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους. Θα παραμείνουμε παρόντες, γιατί πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε εντείνει την προσπάθειά μας γιατί επιτίθεται η φωτιά προς την περιοχή του Πευκιού που είχε αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω τουριστικής περιόδου. Θα είναι τραγικό να μπει η φωτιά στο Πευκί θα είναι οικονομική καταστροφή που θα φέρει τον τόπο δεκαετίες πίσω.

Στο κομμάτι της Ιστιαίας, δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Έχουμε την πληροφόρηση ότι έρχονται δυνάμεις απ' όλες τις περιφέρειες της χώρας. Είναι ήδη αργά. Η επόμενη ημέρα θα βρει μια Βόρεια Εύβοια, κοινωνικά, οικονομικά διαφορετική. Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους, να κρατήσουμε όρθιο ό,τι μπορούμε για να πιαστούμε από αυτό, να χτίσουμε την αυριανή μέρα.

Η πρακτική των τελευταίων ημερών απέδειξε ότι οι εντολές εκκενώσεις των χωριών καθολικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα προστατέψει η πυροσβεστική είναι οι ίδιες καταστροφικές».

Αγώνας δρόμου για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να στεγάσει όσους πυρόπληκτους έφυγαν από την εστία τους. Αναζητούνται ξενοδοχεία στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο.

«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα», σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη (03/08) το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι από τα ξημερώματα της Κυριακής

Μάχη με το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια δίνουν οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι με την πολύτιμη συνδρομή από τα χαράματα, των εναέριων μέσων.

Με το πρώτο φως της ημέρας το ρωσικό Beriev, ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς, με διαρκείς ρίψεις. Επίγειες δυνάμεις παράλληλα, έχουν φτιάξει αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την απειλητική πυρκαγιά.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

{https://www.facebook.com/istiaianews/posts/2171533539654441}

Στα Βασιλικά της Εύβοιας, η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

{https://www.youtube.com/watch?v=72TljjvJRXk}

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Περιμένουμε το ολοκαύτωμα μας, εκλιπαρούμε για εναέρια μέσα»

Η αγανάκτηση του δήμαρχου Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά, ξεχειλίζει αφού για πέμπτη μέρα η Εύβοια καίγεται, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι κάτοικοι, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μόνοι τους έχουν σώσει τα χωριά τους, την στιγμή που η Πυροσβεστική, όπως ανέφερε ο ίδιος, στέλνει γελοία μηνύματα για εκκενώσεις των χωριών, τα οποία στην συνέχεια καίγονται, έκανε δραματικές εκκλήσεις για άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, τα οποία επιχείρησαν στην περιοχή μόνο το απόγευμα του Σαββάτου.

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας» τόνισε και επεσήμανε πως είναι η 5η μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Όπως είπε είναι στο μέτωπο των Γουβών και δεν επιχειρεί ακόμα κανένα εναέριο μέσο, μέχρι και τις 7:40 π.μ.

«Δεν έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα. Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντζιάς έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. «Είναι η χειρότερη μέρα, περιμένουμε την καταστροφή μας», όπως δήλωσε εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας, ο κόσμος πάει εκεί που έχει κανονίσει η αυτοδιοίκηση να μεταφερθεί με ασφάλεια και πως δεν θρηνούμε θύματα γιατί οι κάτοικοι έχουν εμπειρία στις φωτιές. Όπως σημείωσε, πως το μέτωπο κινείται προς Ιστιαία.

Μηχανήματα στέλνει η Περιφέρεια Αττικής

«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στους συμπολίτες μας κατοίκους της Ευβοίας που δοκιμάζονται σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ομολόγου του Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, αποστέλλει 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η αποστολή τους, έχει ξεκινήσει και σύντονα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr, intime.gr

Keywords
φωτια, ευβοια, νυχτα, σπιτια, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, λαμια, συγκεκριμένο, χυτα, εκαβ, sms, λιβαδειά, απε-μπε, χαλκιδα, νέα, φως, facebook, χλμ, ηλεκτρικος, youtube, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, www.youtube.com, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αυτοδιοικηση, χωρες, περιφέρεια αττικής, αστυνομια, αυριανη, εκαβ, θαλασσα, θεμα, θηβα, ξενοδοχεια, ουκρανια, πιεση, πτησεις, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, ρουμανια, φθιωτιδα, φως, χυτα, ωρα, youtube, απε, απε-μπε, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βορεια, βορεια ευβοια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δευτερο, δεντρα, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δικη, δοθει, δρομος, δυτικη ελλαδα, δυτικη, αιδηψο, ειπε, υπαρχει, ελληνικη αστυνομια, ενημερωση, εξελιξη, ερετρια, ερχονται, εστια, εφυγε, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, θεσσαλια, θετικο, καμενα βουρλα, καιγεται, κυπαρισσι, κρεβατια, λιβαδειά, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μηλια, μηνυματα, νοτια ευβοια, μπε, ξημερωματα, ομαδα, οχηματων, οχηματα, πεμπτη, περιφερειακο, πευκα, πλοια, προβληματα, πρωι, ρευμα, ριψεις, σερβια, σερι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκαφη, σωμα, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, φτανει, χλμ, ωρες, αγωνας, ασφαλεια, χωρα, κομματι, μπροστα, sms, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα