Καλά νέα... για την «κακή» χοληστερίνη

Αν δεν αντιμετωπιστεί η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια - δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Σχεδόν δύο στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις στοιχίζουν κάθε χρόνο σχεδόν 18 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από

ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, παρέχοντας μια φθηνή μέθοδο για τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία δημιουργεί επικίνδυνες πλάκες που μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο npj Vaccines, μια ομάδα με επικεφαλής τον Bryce Chackerian, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, ανέφερε ότι τα εμβόλια μείωσαν την LDL χοληστερόλη σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με μια ακριβή κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς PCSK9.

«Μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια άλλη προσέγγιση που θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευρύτερα εφαρμόσιμη, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε μέρη που δεν έχουν τους πόρους για να αντέξουν οικονομικά αυτές τις πολύ, πολύ ακριβές θεραπείες», δήλωσε ο Chackerian.

Για μια πάθηση με τόσο βαθιές παγκόσμιες επιπτώσεις, θα περίμενε κανείς ότι οι θεραπείες για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα ήταν πιο προσιτές. Ο Abinash Achrekar έμαθε από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο Abinash Achrekar, καρδιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του UNM, υποφέρει από υψηλή χοληστερόλη. «Είμαι καρδιολόγος και έχω υψηλή χοληστερόλη. Διαγνώστηκα όταν ήμουν νέος, περίπου στην ηλικία των 16 ετών», είπε.

Έκτοτε, ο Achrekar δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει διάφορες θεραπείες, όπως στατίνες - τις οποίες χρησιμοποιούν σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως- καθώς και τη μονοκλωνική ένεση PCSK9. Πρόκειται για ένα νεότερο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη PCSK9 - ένα μόριο που παράγεται στο ήπαρ, το οποίο κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει αρνητικά τον μεταβολισμό της LDL χοληστερόλης.

Βασικά, όσο περισσότερη PCSK9 παράγει το σώμα σας, τόσο υψηλότερη θα είναι η LDL χοληστερόλη σας. Ο Achrekar δήλωσε ότι οι ενέσεις που γίνονται δύο φορές το μήνα για να μπλοκαριστεί αυτή η πρωτεΐνη μειώνουν την κακή χοληστερόλη του κατά περίπου 60%, αλλά είναι ακριβές και απαιτούν προηγούμενη έγκριση από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον καρδιολόγο.

Ο Chackerian και οι συνάδελφοί του ήθελαν όλοι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο να έχουν μια θεραπευτική επιλογή. Έτσι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πλατφόρμας εμβολίων που ανέπτυξε στο UNM, ο Chackerian συνεργάστηκε με ερευνητές σε όλες τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που στοχεύει ειδικά στην PCSK9.

Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα μη μολυσματικό σωματίδιο ιού, εξήγησε. Είναι απλώς το κέλυφος ενός ιού και αποδεικνύεται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κέλυφος ενός ιού για να αναπτύξουμε εμβόλια κατά όλων των ειδών των διαφορετικών πραγμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Chackerian είπε ότι κόλλησε μικροσκοπικά κομμάτια της πρωτεΐνης PCSK9 στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων του ιού.

«Έτσι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί μια πραγματικά ισχυρή αντισωματική απάντηση κατά αυτής της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης», είπε. «Στα ζώα που εμβολιάσαμε, βλέπουμε ισχυρές μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης - έως και 30% - και αυτό θα συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου».

Τα τελευταία 10 χρόνια, το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και πιθήκους με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο Chackerian δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για να προχωρήσει στην κατασκευή του εμβολίου και σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια και αρκετά εκατομμύρια δολάρια, αλλά αξίζει τον κόπο να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που είναι καθαρό, ασφαλές και προσιτό.

Πηγή: medicalxpress.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται,erchetai