Εν αναμονή του πορίσματος για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες

Σχεδόν έτοιμο φέρεται να είναι το πόρισμα για την έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα να παραμένουν εν πολλοίς απόρρητες, καθώς ουδείς επιτρέπεται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο της έρευνας πριν τα υποβάλει στην υπηρεσία η οποία τη διέταξε.

Αύριο αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα που συντάχθηκε μετά απ΄ο ενδελεχή έρευνα για όσα συνέβησαν

το βράδυ της 27ης Ιούλιου της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, την ώρα που μαινόταν η μεγάλη φωτιά που κατάκαψε τη Μαγνησία.

Το πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί εξετάζει:

Τις ενέργειες της πυροσβεστικής Τα μέτρα πυρασφάλειας Τον τρόπο αποθήκευσης των πυρομαχικών, αλλά και Τις ενέργειες όλων των εμπλεκομένων ως τον Διοικητή της 111 ΠΜ

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία του πορίσματος, αναφέρουν πως οι πυροτεχνουργοί που πήγαν στο σημείο και έκαναν τις έρευνες καταγράφουν ότι τα αναχώματα που υπάρχουν λειτουργήσαν αποτελεσματικά.

Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Στο πόρισμα, παράλληλα, υπάρχει και μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δε θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών. Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απάντησαν στο Mega πως «για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα».

«Υπήρξε συσσώρευση πυρομαχικών σε αποστάσεις μικρότερες από τις προβλεπόμενες»

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Θεόδωρος Λιόλιος, αν. Κοσμήτορας Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών ΣΣΕ ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Εικόνες στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο δείχνουν ότι υπήρξαν μεγάλα τμήματα πυρομαχικών ενδεχομένως με εκρηκτική γόμωση που βιντεοσκοπούνται από κοντινή απόσταση χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας - γεγονός που θέτει θέμα έγκαιρης διαχείρισης της διασποράς πυρομαχικών γύρω από το σημείο μηδέν.

Όπως σημειώνει, μάλιστα, «το γεγονός της μεγάλης μονήρους έκρηξης αποδεικνύει ότι υπήρξε συσσώρευση πυρομαχικών σε αποστάσεις μικρότερες από τις προβλεπόμενες ώστε να αποκλειστεί μια συνολική έκθεση εξ συμπαθείας διότι στις περιπτώσεις αυτές αρκεί η έκρηξη ενός μόνο πυρομαχικού για να υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή (πυροδότηση) όλων των άλλων από το ωστικό κύμα του ενός μόνο πυρομαχικού».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ιατρίδης, Αντιπτέραρχος ε.α., τόνισε πως «ίσως μετά από αυτό το συμβάν να διαταχθεί η επανεξέταση όλων των συστημάτων ασφαλείας και η πυρασφάλεια και διαδικασιών φύλαξης αυτών των ευαίσθητων υλικών».

#ΝΕΑ_ΑΓΧΙΑΛΟΣ #ΠΟΡΙΣΜΑ #ΕΡΕΥΝΑ #ΕΚΡΗΞΗ #ΦΩΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα